Rianto Delrue – Riding For A Fall
Door op 31 januari 2017

Artiest: Rianto Delrue
Album_title: Riding For A Fall
Genre: Roots
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Riding For A Fall Rianto Delrue
4
4

Americana uit Gent, kan dat? Jazeker, waarom niet? Zeker als het resultaat zo goed klinkt als dit eerste album van Rianto Delrue. Zijn stem, teksten en muziek klinken als een klok, zonder dat sprake is van overdaad of een gelikte aanpak. Tel daar de medewerking van onder anderen multi-instrumentalist Bruno Deneckere, Zeeuws-Vlaamse troubadour en gitaarvirtuoos Ries de Vuyst bij op en je hebt een schitterend album in handen.

Rianto Delrue –geen familie van Klaas Delrue van Yevgeni- deed ruim tien jaar geleden voor het eerst van zich horen bij Kunstbende en Theater aan Zee. Ook aan de befaamde Humo’s Rockrally deed hij mee. Hij was toen pas 15 jaar oud. Eerder bracht hij al een EP uit maar dit is zijn eerste volwaardige album, dankzij crowd funding.

Muzikaal is zijn aanpak geworteld in de Amerikaanse folk, country en blues. De toonzetting is sober en melancholisch. Niets nieuws onder de zon, maar wat mij direct voor hem inneemt is zijn heldere, gearticuleerde stem en beeldende teksten. Zelf noemt hij onder anderen Townes van Zandt, John Prine, Leonard Cohen en Bob Dylan als invloeden, maar ik moest ook direct denken aan de schitterende albums die Guy Clarke heeft nagelaten. Let wel, zonder deze mannen klakkeloos te kopiëren.

Opener All About Loving You zet meteen de toon, waarin Delrue beschouwend en lijdzaam de maar al te herkenbare scènes uit een rommelig liefdesleven neerzet. Schitterend is ook de sfeer die de Deneckere neerzet met zijn sobere banjospel. In Lady Walking In The Snow is zonder twijfel de geest van Dylan aanwezig. Het verhalende Ratz ’n’ Lonely is al even schitterend, in al z’n soberheid en somberheid. ‘I saw an old man dancing with a pretty girl last night’ zingt Delrue en je ziet de beelden voor je. Meer moet dat niet zijn. Humor is de Gentenaar gelukkig niet vreemd, gezien songs als het Dylaneske Looking Forward (To Find Something To Look Forward To) en Don’t Cry Me Canada Dry.

Delrue kent z’n klassiekers, maar geeft daar weer z’n eigen draai aan. En zo hoort het. Zowel de omgeving van Gent als de Zeeuws-Vlaamse grensstreek brengen de laatste jaren schitterende singer-songwriters voort. Ik zou er Euregiosubsidie voor aanvragen.

Tracklisting Riding For a Fall:

 1. All About Loving You
 2. Riding For A Fall
 3. Lady Walking In The Snow
 4. Let Me Be My Pride And Joy
 5. Taking My Responsibility
 6. The Nightmare
 7. Don’t Cry Me Canada Dry
 8. Solitary Baby
 9. Ratz ‘n’ Lonely
 10. Looking Forward (To Find Something To Look Forward To)
 11. Whitehall Rowboat