Rhob Cunningham – Step Outside
Door op 26 juli 2018

Artiest: Rob Cunningham
Album_title: Step Outside
Genre: Singer-songwriter
Release_date: 04/21/2018
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Step Outside Rob Cunningham
4
4

Onbekend talent aan een platform helpen. Dat is een van de opdrachten die de hedendaagse muziekjournalist heeft. Zoals bijvoorbeeld de ons tot voor kort onbekende Rhob Cunningham, een Ierse singer-songwriter van eerder klassieke snit die al een resem releases in eigen beheer uitbracht en onder meer het podium deelde met Lisa Hannigan, Neil Hannon en Conor O’Brien om er maar een paar uit te lichten.

Met elf tedere, warmbloedige songs illustreert Cunningham dat voor hem het liedje telt. Al de rest, heel het commerciële, kan hem worst wezen. Zolang de liedjes maar geschreven geraken en hij ze ergens kan delen met anderen. De liedjes voor dit album werden geschreven in tijdelijke verblijfplaats Wenen, want Cunningham is een van die artiesten die vaker rondtrekt dan niet. Inspiratie haalt de Ier uit het reizen, uit het dagelijkse leven, de talloze contacten en impressies ergens onderweg. Zo beschrijft Goodbye Brood de lokroep van de wulp, een specifieke vogel die vaak te vinden is aan Ierse kusten en moerassen. Het is maar een van die songs die een heel eigen verhaal heeft.

Het recept is dat van een talent dat met een akoestische gitaar aan de haal gaat. Je zou ergens kunnen verwijzen naar de allerprilste dagen van een artiest als Glen Hansard, die ondanks zijn sterrenstatus nog steeds niet afgeraakt van de kick van het busken. Toch is Cunninghams’ stem zachter en fluistert de Ierse bard meer dan dat hij zijn longpotentieel ten volle benut zoals de Ierse balladeer dat Glen Hansard vaak doet.

Zo gaat het album onder meer om buiten de geëigende kaders en frames te breken. Iets wat in de verf gezet wordt door titeltrack Step Outside die in wezen stelt: neem eens een risico en zoek die plekken en thema’s op die je nog niet kende. Het duurt niet gek lang voor Cunningham met die warmbloedige stem van ‘m en die op akoestische leest geschoeide songs de luisteraar inpalmt. Prima luistervoer dat best gemakkelijk wegluistert, zo luidt onze indruk. Daar staat tegenover dat er een grote mate aan creatieve vrijheid aanwezig is, wat zich vertaalt in tijdloze songs van een artiest die er gewoon van houdt om liedjes te maken. Noem het ambacht, want deze liedjessmid weet als geen ander hoe hij met een beetje inspiratie songs en platen moet maken.

Niet toevallig zijn het vrijwel allemaal kleine, door het leven geblutste songs. Zoals Undine bijvoorbeeld, waarin de combinatie tussen akoestische gitaar en stem een goudeerlijke song oplevert. Zo heeft Cunningham er wel meer in petto, zoals ook Between The Acts, het weemoedige The Lights of het al te korte Tin Soldiers. Nu, wereldschokkend is Step Outside zeker niet. Wél horen we hier een erg beloftevol muzikant die op zijn heel eigen manier omgaat met de wereld en daar kleine prachtsongs uit weet te boetseren.

Tracklisting Step Outside:

 1. Step Outside
 2. Goodbye Brood
 3. One More Mile
 4. Call Summer
 5. Undine
 6. Two Signs
 7. Hope As Silver
 8. The Acts
 9. Toy Soldiers
 10. The Lights
 11. Step Back