Project Mama Earth – Mama Earth EP
Door op 22 januari 2018

Band: Project Mama Earth
Album_title: Mama Earth EP
Genre: Roots
Release_date: 11/09/2017
Label: Provogue
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3724838
Mama Earth EP Project Mama Earth
4
4

Mama Earth is de debuut EP van het project Mama Earth. Dit project is tot stand gekomen door de samenwerking van zangeres Joss Stone, Nitin Sawhney op gitaar, Jonathan Joseph op drums, Étienne M’Bappe op bas en gitaar en Jonathan Shorten op keyboards. Het onderliggende credo voor de totstandkoming van dit album is geweest “Voorbereiding is overschat, improvisatie is alles”. Dit betekende dat er geen liedjes waren, geen akkoordenschema’s, geen plan van aanpak, maar alleen het idee om muziek te spelen en de energie te vangen. Het had tot niets kunnen leiden, maar men had er groot vertrouwen in. Drummer Jonathan Joseph zei hierover: “De kans op een catastrofe was gigantisch. We hadden compleet door het ijs kunnen zakken. Maar het moment dat we samen in de studio zaten wist ik het gewoon. Zelfs nog voordat we een instrument hadden aangeraakt, laat staan een noot hadden gespeeld; dit wordt magisch”.

Project Mama Earth is opgenomen in slechts tien dagen, echter de wortels die hebben geleid tot de totstandkoming van dit project gaan veel verder terug. Drummer Joseph die een enorme reputatie als drummer/percussionist heeft en onder meer speelde bij Jeff Beck, Pat Metheny en Ricky Martin werd in 2013 aangetrokken als musical director voor Joss Stone’s debuutalbum waarvan 5 miljoen (!) exemplaren zijn verkocht. Stone en Joseph hadden toentertijd een interessant gesprek over het door Joseph geschreven drumboek getiteld “Exercises in African-American Funk”. Het voornaamste onderwerp hierin zijn de oude Kameroense ritme Mangambe en Bikutsi. Deze eeuwenoude ritmes werden traditioneel gebruikt in Kameroen om contact te leggen met voorouders en om feestelijke bijeenkomsten te vieren. Dat is eigenlijk het achterliggende idee geweest voor deze plaat.

Bij het samenstellen van de band Mamma Earth dacht Joseph gelijk aan zijn oude vriend en multi-instrumentalist Étienne M’Bappe die speelde bij John McLaughlin en Robben Ford. Vervolgens kwam Jonathan Shorten in beeld. Hij werkte al lange tijd samen met Joss Stone als producer. Gitarist Nitin Sawney werd als laatste aan de line-up toegevoegd. Hijwerkte samen met onder andere Paul McCartney, Sting en The London Symphony Orchestra.

Joss Stone hield zich aanvankelijk afzijdig tijdens het creatieve proces van de vier muzikanten. Ze zegt hierover: “Ik liet ze hun muzikale ding doen in de studio, terwijl ik het diner in de keuken bereidde. Ik bemoeide me expres niet met de muziek omdat het zo anders is dan wat ik normaal doe en hoe ik klink. Als ze dan een basis hadden, ging ik elders in het huis melodielijnen en teksten schrijven. Dus het was: Jullie doen jullie ding en ik doe het mijne en dan brengen we het bij elkaar. En dat werkte. Soms zat ik in mijn eentje in het gras bij de rivier wat een goede manier was om voor deze EP te schrijven want het hele project gaat over Moeder Natuur en is geschreven vanuit haar perspectief.”

Dit album is uiterst sfeervol en is een afwisseling van goed doordachte composities waarvan je je nauwelijks kunt voorstellen dat ze ook op de manier tot stand zijn gekomen zoals Jonathan Joseph dit beschrijft. De Interludes zijn een soort Afrikaans klinkende Soundscapes en ademen de sfeer en het ritme uit van de jungle en vormen de tegenhanger van de meer gestructureerd klinkende soul en fusionachtige liedjes waarbij Stone met recht de hoofdrol heeft. Aanrader!

Tracklisting Mama Earth:

 1. Mama Earth
 2. Interlude 1
 3. Waterfall
 4. Interlude 2
 5. Spring
 6. Interlude 3
 7. What Would
 8. She Say?
 9. Entanglement
 10. Interlude 5
 11. Breathe