×

Recensie

Roots

10 januari 2017

Ponk

Post Folklor

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht in eigen beheer

Post Folklor Ponk Roots 3 Ponk – Post Folklor Written in Music https://writteninmusic.com

Op hun nieuwe album Post Folklor verklaart het in 2013 ontstane Tsjechische trio Ponk uit Brno, Moravië folklore voor dood. In een suggestieve nota in de binnenhoes toch. Net daarom gaat het trio, bestaande uit Michal Krystynek op vocals en viool, Eduard Tomastik op cimbaal en Jakub Nozicka op contrabas, aan de slag met wat folklore jaar en dag heeft opgeleverd. Het levert een wat apart album op, dat folk in een modern jasje steekt.

Een van Moravië’s meest bekendste artiesten is violiste Iva Bittova. Met haar deelt deze groep een voorliefde voor bijzondere klankexperimenten en gedreven snarenspel. En net als Bittova weet dit trio ook zijn weg met traditionals. De groep gaat onder meer in op klassieke thema’s zoals dood, moord, ramp en verminking. Vanuit dat perspectief kunnen we deze nummers hier in zekere zin beschouwen als weirde murder ballads, al gaat dat hoofdzakelijk op voor tekst en woord en minder voor de muziek zelf die niet direct naar hel, solfer en verdommenis ruikt.

Al van bij opener Göding (Vitovo) verdrinkt een jongeman. Een nummer later (Okolo Straznice) krijgen we het omgekeerde perspectief, namelijk dat van de geliefde die er alles aan zou doen om haar lief van de verdrinkingsdood te redden. Het illustreert goed het verhalende sfeer waarin zij de luisteraar willen brengen. Iets later, zo tijdens Sibenecky worden drie jonge meisjes hangend aan een galg aangetroffen. “and people are wondering what will happen to them now”. Ook in andere composities gaat het over diefstal en een rijkheid aan emoties (verdriet, woede,..) die daarmee gepaard gaat.

Het trio groeide op met een klassieke muziekeducatie, en speelde regelmatig in folkgroepjes. Maar ook al zijn ze geworteld in de folk, zij nemen er graag andere genres en stijlen uit de global village bij. Zoals rock en hiphop. Ponk neemt al deze elementen en maakt er dan op creatieve wijze een heel eigen ding van, zoals de titel van hun album ook aangeeft. Klankgewijs neemt de cimbaal – een wat ongewoon instrument – een centrale rol in, maar ook het onconventionele vioolspel en bas zijn erg aantrekkelijk.

Muzikaal weet de groep verschillende registers open te trekken, van folky en goedgemutste uptempo riedels – soms met stotende beats en electronica tot de invloed van modern chanson. Er zijn meeslepende passages, maar ook rustiger, zelfs ronduit jazzier passages (Mezi Horama).

Tijdens een eindejaarsshowcase op het internationaal toonaangevende Womex maakte deze Tsjechische groep, de allereerste die in het Tsjechisch zong op het festival, een erg goede beurt. Het loont in ieder geval de moeite om deze groep in het oog te houden, want zowel radio als pers spreken vrijwel unaniem uiterst lovend over dit debuut. Kan ook haast niet anders, want de groep zoekt tussen poppy aanstekelijkheid en catchy weirdness een eigen weg. En door de soundtrack bij de interactieve comic game KIV te maken bewijzen ze alvast geen eendagsvlieg te zijn.

Zij leveren met Post Folklor een wilde trip die alleen het beste inhoudt voor wat de toekomst nog zal gaan brengen. Voorlopig nog stokoude songs in een knap modern jasje (wat onder meer uit de bijzondere legende in de hoes blijkt), maar de toekomst lonkt.

Ponk – Post-Folklor:

  1. Göding
  2. Okolo Straznice
  3. Mezi Horama
  4. Sibenicky
  5. Linda
  6. Newcastle
  7. Bros
  8. Bude Vecer
  9. Iaworinka
  10. Yaniczko
  11. Javorevé Drevo