Pillac – Nervous Breakdown
Door op 18 november 2013

Band: Pillac
Album_title: Nervous Breakdown
Genre: Roots
Release_date: 11/18/2013
Label: Dixiefrogs Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3256426
Nervous Breakdown Pillac
4
4

De Franse band Pillac heeft met Nervous Breakdown een heerlijk, bijna organisch klinkend album gemaakt dat met swingende blazers, slide-gitaren en vloeiende, Albert Collins-achtige korte solo’s op het snijvlak van soul, funk en blues zit.

Dit is zo’n plaatje dat je ’s ochtends opzet en dat direct voor een prettige, opgeruimde sfeer in huis zorgt. Wie hier stil bij blijft zitten, heeft geen ritmegevoel. De mannen van Pillac zijn echt beregoeie muzikanten, die elkaar de ruimte laten, lastige breaks uit hun mouw schudden, maar ook perfect ten dienste van de song kunnen spelen.

Als ik dan toch een vergelijking moet maken, denk ik aan bands en artiesten uit het zuiden van de VS, bijvoorbeeld Little Feat en Allman Brothers, vooral ook door de gave slide-gitaar en funky arrangementen. Ook de bluesliefhebber komt aan zijn of haar trekken, want gitarist en zanger Xavier Pillac kent zijn blueslicks.

De band is genoemd naar zanger, bandleider en (slide-)gitarist Xavier Pillac. Hij heeft een wat lijzige zangstijl, die perfect in het warme bed van soul-, funk- en bluesklanken past. Cedric Le Goff bespeelt de toetsen, waaronder Hammond B3 en Fender Rhodes en Wurlitzer piano’s. Die instrumenten produceren uit duizenden herkenbare klanken, als een soort van zacht verend tapijt onder de zanglijnen en vloeiende gitaarlicks. De andere leden zijn Alain Baudry (drums, percussie, achtergrondvocalen) en Antoine Escalier (bas, achtergrondvocalen). Daarnaast spelen Vincent Aubert (trombone), Sylvain Fetis (sax) en Franck Bougier (trompet) mee op Nervous Breakdown.

Grofweg de helft van de nummers is zelf geschreven en de rest zijn relatief onbekende covers. Ook Johnny ‘Guitar’ Watson wordt met een cover van You Can Stay But The Noise Must Go geëerd. Het enige wat ik soms mis in dit soort muziek is een gemeen randje, zoals Britse blues-muzikanten, zoals Ian Siegal, dat wel kennen.

Xavier Pillac heeft blijkens de tekst achterop het CD-tje tien jaar lang zijn hart en ziel in deze muziek gestoken. Hij hoopt dat de luisteraar net zoveel lol van de muziek heeft als zij hadden bij het maken ervan. Nou, dat moet wel lukken, lijkt mij.

Tracklisting Nervous Breakdown:

  1. Never Make Your Move Too Soon
  2. Nervous Breakdown
  3. I’ve Been Down
  4. Skipping Like A Stone
  5. Life Is Hard
  6. I’ve Had Enough
  7. Givin’ It Up For Love
  8. You Can Stay But The Noise Must Go
  9. Housekeepin’ Blues
  10. Fonk You

Written in Music Nieuwsbrief