Phil Cook – Southland Mission
Door op 14 januari 2016

Artiest: Phil Cook
Album_title: Southland Mission
Genre: Roots /Americana
Release_date: 09/11/2015
Label: Middle West
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3431932
Southland Mission Phil Cook
3.5
3.5

Americana met een enorm positieve instelling, dat is wat Phil Cook ons op zijn eerste volwaardige langspeler laat horen. De man die met Justin Vernon speelde in DeYarmond Edison, met zijn broer aan de wieg stond van Megafaun, samenwerkte met de Blind Boys of Alabama en met Hiss Golden Messenger heeft nu eindelijk de stap gezet om een album te maken dat niet alleen instrumentaal zijn kunnen demonstreert, zoals zijn album Hungry Mother Blues uit 2011, maar ook zijn zang tot volle bloei laat komen.

Het is een album dat levenslust ademt, van het eerste tot het laatste nummer en dat in alle opzichten de wortels van de Amerikaanse muziek verkent en in zich draagt. Waar Bruce Springsteen met de Seeger Sessions de wortels van Amerikaanse muziek rond de genoemde singersongwriter bloot- en vastlegde, vinden we hier invloeden van zowel The Grateful Dead, JJ Cale, The Staple Singers en Ry Cooder. De muziek wordt prachtig ondersteund door koortjes en die vinden we over de lengte van het album veelvuldig terug.

Hoewel de wieg van Phil niet in het Zuiden van de Verenigde Staten stond, is het hem gelukt een album te maken waarin de geest van het Zuiden volop aanwezig is. Het mooie aan het album is dat het een mengeling is van moderne opnametechnieken en tegelijk weet het bijzonder authentiek en warm te klinken. Het is enerzijds een eerbetoon aan de muziek waarmee Phil is opgegroeid en anderzijds is het een feest van het samen maken van muziek. Een album om van de kou van de winter naar binnen te komen of, om in het voorjaar, als de zonnestralen aangenaam genoeg zijn om buiten te zitten heerlijk buiten zittend tot je te nemen.

Tracklisting Southland Mission:

  1. Ain’t It Sweet
  2. 1922
  3. Great Tide
  4. Belong
  5. Sitting On A Fence
  6. Lowly Road
  7. Time To Wake
  8. Anybody Else
  9. Gone