OST. The Broken Circle Breakdown
Door op 28 januari 2013

Album_title: OST. The Broken Circle Breakdown
Genre: Roots
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3152117
OST. The Broken Circle Breakdown
4
4

Niet alleen de film The Broken Circle Breakdown was afgelopen jaar een gigantisch succes in de Belgische bioscopen, ook de soundtrack van de film was een eclatant succes. De soundtrack, volledig gevuld met country en bluegrass covers, was in België, zeer verrassend, het best verkochte album van het jaar.

De Vlaamse regisseur Felix van Groeningen staat bekend om de opvallende muziek in zijn films. Zo vroeg hij voor zijn rauwe pracht epos De Helaasheid der Dingen landgenoot/jazzpianist Jef Neve om de soundtrack te maken. Hij schoot daarmee volledig in de roos. De muziek die hij koos voor zijn laatste film The Broken Circle Breakdown is, het in onze landen bepaald niet gebruikelijke, wellicht zeer Amerikaanse bluegrass, maar binnen het zeer emotionele verhaal van de film werkt de muziek absoluut briljant. Met de legendarische en zeer succesvolle film O Brother Where Art Thou van de Coen Brothers kwam de bluegrass in Amerika in 2000 volledig terug en werd ook de soundtrack een gigantische millionseller. The Broken Circle Breakdown had niet anders dan in Belgie gemaakt kunnen worden en de muziekkeuze versterkt alle beelden in de film.

The Broken Circle Breakdown vertelt het liefdesverhaal tussen Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bluegrass band. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook een naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve. Wanneer het koppel een dochter krijgt, zijn ze aanvankelijk intens gelukkig. Maar het geluksgevoel zal stoppen wanneer het meisje zes jaar is en ernstig ziek wordt. De twee reageren totaal verschillend en de vraag is of hun liefde dit drama overleeft.

Met bluegrass als basis, een muziekgenre waarbij de akoestische muziek in structuur door de vaak geniaal simpele melodieën en briljant spel zeer doeltreffend is en de teksten indringend en emotioneel zijn, wordt het verhaal van hun liefde nog kleurrijker. Echt alle teksten die in de film gezongen worden sluiten aan op het verhaal van de film. Eerst de fantastische, en diep ontroerende, film zien en dan de soundtrack horen veroorzaakt heel veel herkenning. Probeer het bij het door actrice Veerle Baetens wonderlijk mooi gezongen Wayfaring Stranger maar eens droog te houden met het verhaal van de film in gedachten.

Ook zonder de film gezien te hebben is de soundtrack geweldig. Veerle Baetens en Johan Heldenbergh, die beiden de hoofdrol in de film spelen, hebben ideale stemmen voor de bluegrass en de 15 country- en bluegrass klassiekers zijn uitstekend gekozen. Met Will The Circle Be Unbroken (waarvan het origineel natuurlijk van de Nitty Gritty Dirt Band is) als sleutelsong worden er heel veel klassiekers uit de bluegrass voor het voetlicht gebracht. Songs als The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn, Sister Rosetta Goes Before Us en If I Needed You kennen we natuurlijk ook via Alison Krauss en Union Station en een song als Country In My Genes van Loretta Lynn. Opvallend is hoe gemakkelijk Veerle Baetens de songs volledig naar haar hand zet. Wat een geweldige bluegrass stem heeft ze. Heldenbergh doet niet voor haar onder en laat zijn klasse optimaal horen als hij de Springsteen-song Further Up On The Road een doorleefde versie meegeeft. Wonderschoon! En samen zingen ze ook nog eens prachtig. De muzikanten die de songs zijn spelen verdienen ook alle lof. Onder aanvoering van Bjorn Eriksson (Zita Swoon, Admiral Freebee) wordt er echt geweldig gemusiceerd. Het verhaal achter de film, de twee indringend zingende acteurs, de rijke songkeuze en de fantastsich spelende muzikanten maken van de soundtrack van The Broken Circle Breakdown een ongelooflijke aanrader.

(En natuurlijk ook die prachtfilm gaan zien!!!!)

Tracklisting The Broken Circle Breakdown:

 1. Will The Circle Be Unbroken
 2. The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn
 3. Dusty Mixed Feelings
 4. Wayfaring Stranger
 5. Rueben’s Train
 6. Country In My Genes
 7. Further Up On The Road
 8. Where Are Heading Tumbleweed?
 9. Over In The Gloryland
 10. Cowboy Man
 11. If I Needed You
 12. Carved Tree In
 13. Sand Mountain
 14. Sister Rosetta Goes Before Us
 15. Blackberry Blossom

Written in Music Nieuwsbrief