Old Crow Medicine Show – 50 Years Of Blonde On Blonde
Door op 12 juni 2017

Band: Old Crow Medicine
Album_title: 50 Years Of Blond On Blonde
Genre: Roots
Release_date: 06/08/2017
Label: Columbia Nashville
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3681836
50 Years Of Blond On Blonde Old Crow Medicine
4
4

Ketcham Secor en Critter Fuqua trekken al buskend rond in de VS  en Canada onderweg ontmoetten ze Kevin Hayes en Willie Watson, later komen daar muzikanten uit alle windsteken bij die de voorliefde voor oudere folk en bluegrass delen met de multi-instrumentalisten. Bij  de akoestische stringband Old Crow Medecine Show wordt dat traditionele werk organisch verweven met eigen inbreng in een levendige punkrockattitude. Doc Watson is onder de indruk en engageert de groep na een concert in Noord Carolina voor het plaatselijke rootsfestijn Merlefest.  De groepsleden verhuizen naar Nashville waar OCMS vrij snel als pauzeact in de legendarische Grand Ole Opry wordt geprogrammeerd.

Onlangs werd er nog een overzicht gebundeld met werk uit de drie langspelers voor Nettwerk, aangevuld met enkele onuitgegeven tracks. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Blonde On Blonde waarmee Dylan destijds de folk een , eclectiesche rockstem gaf besloot OCMS als eerbetoon de iconische dubbellaar integraal uit te voeren tijdens enkele concerten in Nashville.  Ketch Secor was altijd al een fervent bewonderaar van  het repertoire van de Grootmeester, op zijn zeventiende nam hij al Wagon Wheel op, een demo van de Patt Garrett & Billy The Kid sessies uit ’73 die Secor een kwarteeuw later, in overleg met de componist, verder uitwerkte voor OCMS.  Voor hun laatste langspeler Remedy stuurde Bawbs zelfs een song op.

Het is niet evident om een song laat staan een volledig album van Dylan te reproduceren, Secor brengt samen met zijn kompanen Fuqua en Hayes en het met pedalsteel en dobro uitgebreide combo verrassende interpretaties. Het met accordeon, ijle harmonica’s, dronken kazoo’s en rammelende percussie ondersteunen Rainy Day Woman, 12 & 35 ademt een identieke gestoorde sfeer uit. De oorspronkelijk  bluesy harmonica sleper Plediging My Time wordt tot een bluegrass sprint voor fiddle, banjo en mandoline getransformeerd, Obviously 5 Believers valt een gelijkaardige behandeling te beurt.

Visions Of Joanna waaiert mooi uit met meerstemmige zang. Fuqua trekt even de leadzang naar zich toe in One Of Us Must Know en I Want You. Het Is evenmin een slecht idee om Hayes even op het vocale voorplan te plaatsen zoals Leopard -Skin-Pill-Box-Hat illustreert. Het blijft een hachelijke onderneming  om iets van Dylan deugdelijk te herinterpreteren, even luisteren naar Secors uitvoeringen van Stuck Inside Of Mobile With The Memphis blues Again en bovenal het epische Sad Eyed Lady Of The Lowlands en het wordt duidelijk dat deze concertregistratie het niveau van de gebruikelijke tribute concepten ruimschoots overstijgt. Onlangs werd de Blonde On Blonde tour afgetrapt en het bescheiden Europese luik wordt op 30 juni afgesloten in Paradiso, Amsterdam.

Tracklisting 50 Years Of Blonde On Blonde:

 1. Rainy Day Woman #12 & 35
 2. Pledging My Time
 3. Visions Of Johanna
 4. One Of Us Must Know (Sooner Or Later)
 5. I Want You
 6. Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again
 7. Leopard-Skin Pill-Box Hat
 8. Just Like A Woman
 9. Most Likely You Go Your Way And I’ll Go Mine
 10. Temporary Like Achilles
 11. Absolutely Sweet Marie
 12. 4Th Time Around
 13. Obviously 5 Believers
 14. Sad Eyed Lady Of The Lowlands