Old 97’s – The Grand Theatre Vol. 2
Door op 02 oktober 2011

Band: Old 97's
Album_title: The Grand Theatre Vol. 2
Genre: Altcountry, psychobilly
Release_date: 07/25/2011
Label: New West Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2969600
The Grand Theatre Vol. 2 Old 97's
3
3

The Grand Theatre Vol. 2 is het negende studioalbum van de Old 97’s en tevens de opvolger van The Grand Theatre Vol. 1. Oorspronkelijk waren beide volumes bedoeld als dubbelalbum maar de band besloot het in twee delen uit te brengen om zo fans de tijd te geven om de muziek goed te verwerken. Door die beslissing kregen de heren de kans om de bestaande opnames te polijsten en nog een aantal nieuwe nummers toe te voegen. Volume 2 gaat dieper in op de thema’s van volume 1, zowel qua melodieën als qua teksten. Zo is bijvoorbeeld het nummer Perfume een vervolg op The Dance Class van de eerste Grand Theatre cd. Bovendien heeft het viertal verder geëxperimenteerd in garage rock en psychedelica.

Old 97’s werd in 1993 gevormd door zanger en gitarist Rhet Miller en wordt beschouwd als een van de grondleggers voor het genre alternatieve country. Samen met groepen als Uncle Tupelo, The Jayhawks, Whiskeytown, The Bottle Rockets en Drive-By Truckers zijn zij pioniers van de altcountry beweging gedurende midden en eind jaren ‘90. Vooral in het zuiden van de Verenigde Staten is de uit Dallas, Texas afkomstige band uitgegroeid tot een grote act. De liedjes worden zelfs opgepikt door de film- en televisiewereld (denk aan series als Scrubs, Ed, Veronica Mars en de film The Break-up). In Europa krijgen de heren echter geen voeten aan de grond en of hier ook echt een markt voor ze ligt, valt te betwijfelen.

Het geluid van de Old 97’s is een mix van country, rock en punk en heeft zelfs een beetje psychobilly invloeden. De teksten zijn apart en bevatten een duister randje, allemaal verpakt in een rauwe en energieke sound. Hierdoor valt het sinistere in eerste instantie helemaal niet zo op. The Grand Theatre Vol. 2 klinkt vrolijk en prettig en met een nummer als het luchtige White Port, een Monty Python achtig lied, compleet met piratenzang, is het zelfs feestelijk, maar daar blijft het dan ook bij. Het is leuk, niets meer niets minder. Een echt muzikaal hoogstandje in het Americana genre is het niet.

Tracklisting The Grand Theatre Vol. 2:

 1. Brown Haired Daughter
 2. I’m A Trainwreck
 3. Perfume
 4. The Actor
 5. No Simple Machine
 6. White Port
 7. Ivy
 8. Manhattan (I’m Done)
 9. Marquita
 10. Bright Spark (See What I Mean)
 11. Visiting Hours
 12. How Lovely All It Was
 13. You Call It Rain