Offa Rex – The Queen of Hearts
Door op 13 juli 2017

Band: Offa Rex
Album_title: The Queen of Hearts
Genre: Roots, Alternative
Release_date: 07/14/2017
Label: Nonesuch Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3690869
The Queen of Hearts Offa Rex
4
4

Dat Colin Meloy van The Decemberists een groot fan van het Nonesuch debuut The Longest River van de Britse Olivia Chaney (2015) was mag duidelijk zijn. Zijn band nam Chaney mee op hun laatste tour als voorprogramma. Maar er was behoefte aan nog veel meer zo werd met de optredens samen duidelijk: The Decemberist begonnen samen met Chaney een samenwerkingsproject dat ze Offa Rex doopten.

Met Queens of Hearts maken ze gelijk een spraakmakend debuut. Het gros van de songs zijn aloude Britse folk traditionals die door de band weer boven de oppervlakte worden gehaald. Zowel Chaney als de leden van The Decemberists, met Meloy voorop, voelen een grote liefde voor de folk die laat jaren zestig in Engeland zo’n geweldige opleving beleefde en ze vonden daar hun eigen variatie op. Voor Offa Rex wilden ze juist de traditie in ere houden met merendeels pure instrumentatie. Maar als de songs doorspekt raken met psychedelische elementen en elektrische gitaar versterkt naar folk rock afwijken worden ze allen maar interessanter.

Natuurlijk wisten we van The Longest River al hoe indringend de stem van Chaney is maar zo waanzinnig mooi als ze op The Queen of Hearts klinkt, daarvan hadden we alleen maar durven dromen. Met de geweldige Decemberists als backing band, want zo mogen we het best zeggen, komen alle emoties die ze in zich heeft prachtig naar voren. Dat The Decemberists een folkachtergrond hebben maken de songs van Meloy al decennia lang duidelijk. Zijn met alternative invloeden doorspekte songs kennen immer een traditionele inslag.

Met de eerste trits songs, de met klavecimbel startende titeltrack, Blackleg Miner, The Gardener en het door folklegende Colin McCall geschreven en door Offa Rex fraai bewerkte, The First Time I Saw Your Face wordt de folksfeer op The Queen of Hearts gelijk uitstekend getroffen. Met akoestische en elektrische instrumenten in perfecte balans en Chaney’s stem (hoewel Meloy Blackleg Miner zingt) in volle glorie daar overheen. Tjonge, wat zingt ze The First Time I Saw Your Face naar de eeuwigheid zeg!

Het zijn ook juist de songs die daarop volgen die het album zo ijzersterk maken. Het prachtige Flash Company en al helemaal The Old Churchyard zijn wat steviger en elektrischer in opzet en prikkelen optimaal. Het zijn songs waarin de Britse en Amerikaanse folk worden samengetrokken. Chaney’s zang is zo Brits folk als je maar voor kunt stellen terwijl in een songs als Flash Company het gitaarwerk juist traditioneel Amerikaans (blues/country) is. The Old Churchyard, een van de absolute hoogtepunten van het album, is een ideaal samenspel van Chaney’s prachtzang en elektrische gitaar dat in een prachtige opbouw met de volledige band tot een volle sound samenvalt.

Het instrumentale Constant Billy (Oddington)/I’ll Go Enlist (Sherborne) heeft dat opgewekte dat The Decemberists live zo’n feestband maakt, waarna de stemming weer ingetogen wordt met het wederom erg mooie Willie o’Winsbury. Op het wederom erg mooie Bonny May volgt Sheepcrook and Black Dog dan weer als een ander fraai hoogtepunt. Heerlijk hoe de song van logge, lekker stevige rock naar, door klavecimbel opgesierde, ingetogen folk over gaat en weer via heerlijk resonerend log gitaarwerk naar een climax wordt gestuurd. Weergaloze song waarin naast de stevige gitaren Chaney zegeviert. Meloy, met Chaney prominent meezingend, sluit het album met zijn zo kenmerkende prachtstem en het atmosferische To Make You Stay weergaloos af.

The Queen of Hearts is een hartverwarmend goed album geworden. De muzikanten spelen met hoorbare liefde de onsterfelijke folksongs naar een nieuwe eeuwigheid. Met de legende Tucker Martine samen met Meloy achter de productietafel is The Queen of Hearts een van die albums die je dit jaar niet mag missen.

Tracklisting The Queen of Hearts:

 1. The Queen of Hearts
 2. Blackleg Miner
 3. The Gardener
 4. The First Time I Ever Saw Your Face
 5. Flash Company
 6. The Old Churchyard
 7. Constant Billy (Oddington)/I’ll Go Enlist (Sherborne)
 8. Willie o’Winsbury
 9. Bonny May
 10. Sheepcrook and Black Dog
 11. To Make You Stay