New Country Rehab – Ghost Of Your Charms
Door op 06 oktober 2013

Band: New Country Rehab
Album_title: Ghost Of Your Charms
Genre: Roots, Rock, Alt-country
Release_date: 07/29/2013
Label: Kelp Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3232478
Ghost Of Your Charms New Country Rehab
4
4

Dit zijn rare snuiters. Denk je dat je zit te luisteren naar zeer traditionele country, zoals opener Empty Room Blues, die begint als een heerlijke sentimentele draak van een countryballad, gaan ze ineens over op elektrisch versterkte bluegrass. Maar spelen en zingen kunnen deze mannen als geen ander. Knap, het klinkt klassiek, maar ook origineel.

Deze band uit Toronto, Canada, bestaat uit John Showman (leadvocalen en fiddle), James ‘Champage’ Robertson (National gitaar), Ben Whiteley (op bas) en Roman Tomé (op drums). Alle vier zijn als sessiemuzikant actief voor derden. Hun muziek wordt omschreven als alt-country, maar New Country Rehab staat duidelijk voor veel meer. Country-puristen gaan ze hier in elk geval geen plezier mee doen. Maar wie van bijvoorbeeld The Pinebox Boys houdt, zal dit plaatje denk ik wel kunnen smaken.

Het knalt soms alle kanten uit, van zoetige ballads tot ronkende rockabilly met uitzinnige fiddle-uithalen. James ‘Champage’ Robertson met zijn National gitaar wordt door de band zelf omschreven als sonisch architect, drummer Roman Tomé bedient zich van allerlei buitenissige percussie-instrumenten en ‘freewheelin’ Ben Whitely bespeelt de double bass, terwijl en zanger John Showman zijn maten voortdrijft met zijn gedreven en virtuoze spel op de fiddle. Hun inspiratie halen ze bij de onvermijdelijke Hank Williams, maar ook bij Ennio Morricone. Uiteraard ontbreken de murder ballads en verhalen over dood en gebroken harten evenmin, maar ook van psychedelica (‘lost Highway’) zijn ze niet vies.

Liefhebbers van de wat uitzinniger – en bepaald niet doorsnee – Americana, maar ook rockabillies komen met dit plaatje zeker aan hun trekken. Daar komt bij dat ze binnenkort ook nog eens naar Europa komen:

29-10-2013: Q-Bus, Leiden
30-10-2013: Burgerweeshuis, Deventer
18-11-2013: Meneer Frits, Eindhoven
19-11-2013: Cultuurhuis, Heerlen
21-11-2013: ’t Keerpunt, Spijkerboor
23-11-2013: N9, Eeklo (B)

Tracklisting Ghost Of Your Charms:

 1. Empty Room Blues
 2. Luxury Hotel
 3. Back In Time
 4. Lizzy Dying Of A Broken Heart
 5. Rollin’
 6. Home To You
 7. Lost Highway
 8. The Bank And The Army
 9. Too Many Parties And Too Many Pals
 10. Midnight Cargo
 11. Image Of Me