Nev Cottee – Broken Flowers
Door op 11 augustus 2017

Artiest: Nev Cottee
Album_title: Broken Flowers
Genre: Roots
Release_date: 05/24/2017
Label: Wonderful Sound
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3684819
Broken Flowers Nev Cottee
4.5
4.5

Zoals we weten kent de muzikale wereld van Manchester vele kleuren, maar zelfs voor die stad is Nev Cottee een buitenbeentje. Met zijn derde album Broken Flowers trekt hij zijn muziek door een fascinerend emotiepalet dat persoonlijker dan ooit is en zijn grote talent meer dan ooit openbaart.

Met zijn vorige band Proud Mary tekende hij nog een deal bij Big Brother, het label van stadsgenoot Noel Gallagher, maar deze band was maar een kort leven beschoren. Met Broken Flowers maakt Cottee ondertussen alweer zijn derde soloalbum en wat een prachtplaat is het geworden. Waar zijn eerste twee soloalbums nog sterk in de sfeer van Lee Hazlewood en Scott Walker lagen, heeft Cottee, emotioneel gevoed door een verloren relatie waarvan hij dacht dat deze levenslang zou zijn, voor Broken Fowers de allermooiste songs geschreven. Songs waarmee hij een volslagen eigen sfeer oproept.

Met het instrumentale Prelude als voorloper van het gelijk zeer sfeervolle Open Eyes legt Cottee een sfeer neer die eerder aan een bloedhete, lome dag in Californië doet denken dan een melancholische regendag in Manchester. Wat een heerlijke bariton heeft Cottee en wat een prachtige melodie heeft deze song gelijk. Met het bloedmooie I’ll Sleep When I’m Dead pakt Cottee je vervolgens definitief in. Met aan het intieme werk van Beck verwante fraai melancholische strijkers over de lekker trage zanglijn met puur akoestische gitaar, pedal steel en schaarse piano als basis, trekt Cottee je een panoramische sfeer in die je compleet in een andere wereld brengt. Zonder twijfel een van de mooiste songs die je dit jaar zal horen. De eerste kant wordt met het tot een heerlijke climax opgebouwde Be On Your Way en het al net zo fraaie Nobody’s Fool afgesloten.

Op de tweede kant van het album gaat het met over een slepend orgeltje en een lekker rafelig klinkende gitaar gebouwde When The Night Comes al net zo fraai verder. Met het bloedmooie, schitterend gearrangeerde en briljant uitgebouwde Tired of Love trekt Cottee je alweer net zo’n weergaloze sfeer in als in het eerder genoemde I’ll Sleep When I’m Dead. Ongelooflijk hoe hij deze song gelijk je hart en hoofd intrekt. Tranentrekkend mooi. Het ingetogen The House Where I Live, wederom verrijkt met strijkers, en de hoopvol gestemde album afsluiter City Lights, sluiten daar naadloos op aan.

De songs voor Broken Flowers werden in alle rust en stilte geschreven in India, nadat Cottee’s relatie een einde vond. Dat het een vervelend einde moet zijn geweest, waarvan het hartzeer heel heftig was, maken de teksten op het album wel heel duidelijk. De songs zijn doortrokken van hartzeer maar doordat ze steeds verpakt zijn in prachtige instrumentaties en arrangementen doet het album zeker niet donker aan. Melancholisch is het allemaal zeker, maar is daar niet de allermooiste muziek uit ontstaan?

Broken Flowers is absoluut een van de allermooiste albums die je dit jaar hoort. Wat een held die Cottee!!

Tracklisting Broken Flowers:

  1. Prelude
  2. Open Eyes
  3. I’ll Sleep When I’m Dead
  4. Be On Your Way
  5. Nobody’s Fool
  6. When The Night Comes
  7. Tired Of Love
  8. The House Where I Live
  9. City Lights