Neil Diamond – Home Before Dark
Door op 07 mei 2008

Artiest: Neil Diamond
Album_title: Home Before Dark
Genre: Singer-songwriter, Pop, Roots
Release_date: 05/08/2008
Label: Columbia
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2466783
Home Before Dark Neil Diamond
4
4

Met het ingetogen album 12 Songs keerde Neil Diamond in 2005 terug aan het popfront. Het bleek een prima collectie songs die het songschrijvertalent van Neil Diamond weer optimaal naar voren bracht. Met wonderproducer Rick Rubin wederom aanwezig is Diamond’s nieuwe album Home Before Dark nog beter dan zijn voorganger.

Natuurlijk weten we allemaal wat voor een verleden Neil Diamond heeft. Met door hem geschreven songs als I’m A Believer, Red Red Wine, I Am I Said en Song Song Blue scoorde hij zelf, of andere artiesten, gedurende de jaren zestig en zeventig gigantische hits. In de jaren tachtig en negentig trad hij nog veel op in thuisland Amerika maar zijn shows hadden meer van een gladde Las Vegas show dan dat het talent van de man naar voren kwam.

Fan van vooral het eerste uur Rick Rubin, die eerder de carrière van Johnny Cash een zeer waardig einde had gegeven met de American Recordings-reeks, haalde Diamond naar zijn studio en liet hem daar nieuwe songs schrijven. Op de oude manier met een akoestische gitaar en schrijfblok. Vervolgens werden de songs op een sobere manier opgenomen met spaarzame muzikale invulling en zonder drums. Het album 12 Songs bleek een volslagen verrassing en werd een waar verkoopwonder. En Diamond werd ineens weer serieus genomen en op waarde geschat.

Het nieuwe album Home Before Dark is op dezelfde manier gemaakt als zijn voorganger. Dus pure songs, sobere muzikale invulling en geen drums. Alleen zijn de songs op dit nieuwe album nog beter. Diamond is in topvorm in songs als If I Don’t See You Again, het erg fraaie titelnummer of Pretty Amazing Grace om er maar een paar te noemen. De rest van de songs doen er niet voor onder. Met de uitstekende muzikale hulp van Mike Campbell en Benmont Tench (van The Heartbreakers), Matt Sweeney, Smokey Hormel en Jonny Polonski klinken de songs warm en intiem. Natalie Haines van Dixie Chicks blijkt de perfecte duo partner voor het mooie Another Day (That Time Forgot).

Diamond zelf blijft natuurlijk het middelpunt. Hij zingt in de songs heel wat relatieleed van zich af maar weet deze constant te verpakken in warm klinkende melodieën. En het blijft natuurlijk opvallend dat zijn stem na al die jaren zware arbeid nog steeds zo goed klinkt.

Tracklisting Home Before Dark:

 1. If I Don’t See You Again (7:13)
 2. Pretty Amazing Grace (4:53)
 3. Don’t Go There (6:03)
 4. Another Day (That Time Forgot) (6:11)
 5. One More Bite Of The Apple (6:39)
 6. Forgotten (4:22)
 7. Act Like A Man (4:04)
 8. Whose Hands Are These (3:12)
 9. No Words (4:48)
 10. The Power Of Two (4:33)
 11. Slow It Down (4:55)
 12. Home Before Dark (5:59)