Nathan Salsburg – Third
Door op 30 juli 2018

Artiest: Nathan Salsburg
Album_title: Third
Genre: Roots
Release_date: 07/20/2018
Label: No Quarter
Rating: Vier sterren (4)
Third Nathan Salsburg
4
4

Echt verrassen doet een bijzondere functionele albumtitel als Third niet. Dérde plaat dus van de Amerikaanse gitarist Nathan Salsburg. Die weet in een dik halfuurtje een pracht van een fingerpicking gitaaralbum voor te leggen. Niet echt vernieuwend, maar wie fan is van pakweg Steve Gunn of de akoestische Jeff Tweedy heeft er bij deze vast een nieuwe held bij.

Verschil met ’s mans vorige output is dat hij deze keer een soloslim doet. Enkel Salsburg en de zes snaren van zijn gitaar dus. Dat levert al van bij het begin, met opener Timoney’s een heel warm, eerlijk en openhartig geluid. Sober in aanpak en productie laat Salsburg, die eerder al spandiensten verleende bij Bonnie Prince Billy en James Elkington (die het wondermooie ‘Wintres Woma’ uitbracht) vooral zijn liefde voor het snarenwerk spreken.

Zodoende krijgen we weidse gitaartunes die voluit gelegenheid geven tot dagdromen. Zeker ook omdat de Amerikaanse componist suggestieve titels als B.B. (Brigitte Bardot?) bedenkt, zonder al te veel te lossen waar het juist over gaat. Hoedanook, Salsburg, die als audiofiel ook bij verschillende cultuurinstellingen werkt, komt op zijn derde album bijzonder fris voor de dag. Hoe mooi kan een track als Impossible Air wel zijn? Of neem de rustieke gitaarsound van Exilic Excursions.

Het knappe is dat Salsburg hier eindelijk vrijgeeft wat hij jarenlang aan het bewaren was. Kleine ideetjes tijdens breaks, tijdens tournees en sessies/opnames, zoals onder meer het toepasselijk getitelde Sketch From Life. Die werkte hij helemaal verder uit, totdat hij besloot dat het helemaal goed zat. Je hoort hoe hij echt een liefhebber is van de gitaar, hoe hij geniet van die kleine melodieuze finger pickings (check een pakkende tune als Planxty Davis). Daar tegenover staat dat Salsburg niet gaat voor de vernieuwing, maar zich eerder aansluit bij een wilde, levendige traditie die al menig artiest en album heeft voortgebracht. Maar, wat zou het als het een zalig halfuurtje prachtmuziek oplevert.

Heel fijn album dus, met als belangrijkste kenmerk de combinatie van een artistieke en creatieve vrijheid en een erg grote toegankelijkheid. Third is dan ook een fijne ontdekking die flink de moeite loont. Uit via No Quarter, waar wel meer prachtplaten uitkomen.

Tracklisting Third:

  1. Timoney’s
  2. B.B.
  3. Impossible Air
  4. Planxty Davis
  5. A Hovering
  6. Ruby’s Freilach/Low Spirits
  7. Walls Of The World
  8. Sketch From Life
  9. Exilic Excursions
  10. Offering