Nathan Bell – Love >Fear (48 hours in Traitorland)
Door op 18 maart 2017

Artiest: Nathan Bell
Album_title: Love>Fear
Genre: singersongwriter, folk
Release_date: 02/24/2017
Label: Stone Barn Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3668218
Love>Fear Nathan Bell
4
4

Traitorland, de titelsong van zijn tweede langspeler sinds Nathan Bell na een jarenlange stilte de gitaar terug uit de koffer opdiepte is in de ondertitel verwerkt en dat is geen toeval Na het sterke werkstuk I Don’t  Do This For Love werkte de troubadour uit Tennessee al aan een opvolger. De verkiezing van een uiterst onvoorspelbare en onbetrouwbare malloot als Trump was een slag in het gezicht van talloze Amerikanen en noodzaakte Bell om zijn plannen te wijzigen. Uit zijn diep ongenoegen borrelde een onverzettelijke strijdvaardigheid op om de recente gebeurtenissen in zijn land aan de kaak te stellen.

In nauwelijks 48 uur nam hij enkele nieuwe songs op, levensechte verhalen van eenvoudige, vaak goedmenende, lui die zich verblind door angst en machteloosheid door hatelijke politieke praktijken laten meeslepen in een hopeloos verscheurde natie.

De opener The Big Old American Dream is een oproep om in de meest uitzichtloze situatie de moed niet opgeven en er proberen het beste van te maken een donkere scheurende harmonica en haast fluisterende fingerpicking versterken de desolate sfeer. In Hard Weather worden dramatische gebeurtenissen uit de vergetelheid gehaald voor de mensen van Flint Michigan. “What did you do today?” vraagt Bell zich vertwijfeld af in het gelijknamige, wat oudere nummer, een schreeuw om daadwerkelijk iets te veranderen en dat  blijkt geen overbodige luxe in het huidige Amerika.

In The Long Way Down ventileert Bell het gevoel van nutteloosheid dat hij  aan de lijve ondervond bij zijn ontslag. Raise Your Fist is een onverhulde oproep tot actie en een eerbetoon aan de twee zwarte Amerikaanse atleten die aangespoord door de blanke Australiër Pete Norman de in een zwarte handschoen verpakte vuist opstaken tijdens de overwinningsceremonie op de Olympische Spelen van ’68.

Na de recent opgenomen reprise van Traitorland volgen nog een handvol tracks waarin  Vietnamveteranen en de terechte bezorgdheid voor de leefomgeving aan bod komen Coal Black Water is een aanklacht van de onomkeerbare verwoesting van fraaie natuurgebieden door ongebreidelde mijnexploitatie. Een thema dat met de voornemens van president Trump om die  milieuravage met het heropstarten van die mijnen nog verergert.

Er rest nog een sprankeltje hoop dat liefde de angst zal overwinnen. Love> Fear herbergt geëngageerd troubadourswerk verpakt in sobere, relevante luisterfolk. Met als enige reisgezel zijn gitaarkoffer en mondharmonica stelt Nathan Bell zijn nieuwe werkstuk voor op acht concerten in de Lage Landen.

Tracklisting Love>Fear:

 1. The Big Old American Dream
 2. Raise Your Fist
 3. Hard Weather
 4. The Long Way Down
 5. What Did You Did Today?
 6. Traitorland (rules for living in)
 7. Coal Black Water
 8. MIA (Bill in ’75)
 9. So Damn Pretty
 10. One Man Walking
 11. Goodbye Brushy Mountain