Nancy K. Dillon – A Game Of Swans
Door op 06 februari 2019

Artiest: Nancy K. Dillon
Album_title: A Game of Swans
Genre: singersongwriter, folk
Release_date: 12/25/2018
Label: Rose Rock Records
Rating: Vier sterren (4)
A Game of Swans Nancy K. Dillon
4
4

Het is weeral een tijdje geleden dat we nog iets van Nancy K. Dillon hoorden. Sinds de getalenteerde singer-songwriter vanuit Oklahoma naar Seattle verkaste zocht ze het muzikale avontuur op in diverse rootsformaties en besloot uiteindelijk op eigen werk te focussen. In 2004 debuteert ze met een folk- en country getint langspeler geïnspireerd door haar voormalige thuishaven. Ze neemt uitgebreid de tijd om  in haar familiale roots te graven. Op de tweede langspeler Roses Guide To Time Travel worden de Okie roots verruimd met reisverhalen die zich in andere regio van Amerika situeren.

Dat is ondertussen ruim acht jaar geleden en op Game Of Swans zet Dillon haar muzikale exploratietocht verder. De opnamesessies van de derde langspeler in de VS werden via digitale weg  aangevuld met bijdragen van Britse muzikanten. Gavin Sutherland, die met zijn broer Iain  een succesvol popfolk duo vormde, zingt even mee in Poor Man’s Lullaby, een duet dat de Schot overigens samen met Dillon componeerde.

Uit een samenwerking met Ian Lang (Small Change) ontsproot de titelsong. A Game of Swans is een fraai voorbeeld van het intelligent opgebouwde, poëtisch getinte formule. Het akoestische snarenwerk van Dillon en Lang vermeien zich met  de Ierse doedelzak en penny whistle van Michael Connolly die sporadisch de fiddle hanteert.

Het van Drew Nelson en Janni Littlepage afkomstige St.Jude is een migratieverhaal, tijdens de burgeroorlog ontrolt zich een  zoektocht naar een geliefde die zeven jaar geleden verdween een lange reis tussen hoop en wanhoop. In Annabelle overheerst eveneens een gevoel van treurige machteloosheid, een alleenstaande vrouw die langzaam maar zeker gek wordt in haar winterse isolement in een blokhut.

Pat Long, verwerkte een mijntragedie in het gebergte van Tennessee in Fire In The Hole, we luisteren naar Dillon’s sobere, ontroerende adaptatie van de song haar oude vriend uit Oklahoma die op naast de fiddle van Connolly op een  fijne resonatorpartij van Stacy Philips steunt Dat duo is opnieuw van de partij in het slepende White Dove en de afsluitende, sfeervolle instrumentale reprise.

De nog steeds onvindbare goudmijn van een Duitse  goudzoeker uit de negentiende eeuw inspireerde Dutchman’s Gold en Dillon weeft een mysterieuze verhaallijn rond de vervloekte plek in Superstition Mountains in Arizona, voortreffelijk bijgekleurd met elektrische gitaarwerk van Chris Parks (Any Trouble).

Met een verzameling songs van dit niveau verdient Nancy K Dillon ook aan deze kant van de Oceaan meer aandacht, hopelijk moeten we niet opnieuw acht jaar wachten op een vervolg.

Tracklisting A Game of Swans:

1-      Dutchman’s Gold

2-      St. Jude

3-      Annabelle

4-      A Game of Swans

5-      Fire In The Hole

6-      1 -2 -3

7-      Ice & Bone

8-      White Dove

9-      Write Me A Letter

10-   Turn The Lights Down Low

11-   Poor Man’s Lullaby

12-   White Dove Reprise