More Than Blues – Branded By The Blues
Door op 15 december 2017

Band: More Than Blues
Album_title: Branded By The Blues
Genre: Roots
Release_date: 12/15/2017
Label: Marista
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3751729
Branded By The Blues More Than Blues
3.5
3.5

Nader onderzoek leert dat het hier gaat om een oer-Nederlandse band die is opgericht in 2016 en bestaat uit een aantal doorgewinterde muzikanten die ruimschoots hun sporen hebben verdiend in bekende Nederlandse rock- en bluesbands. De samenstelling van de band More Than Blues is als volgt: zanger-gitarist Lain (Leen) Barbier bekend van Turbo en Diesel, drummer Nico Groen die o.a bij Herman Brood speelde, Hammond-organist Anita Duijf, die ook de backing vocals voor haar rekening neemt en die we nog kennen van de band Girlie, en de uit Chili afkomstige bassist Guerra Lopez die onder meer speelde bij Dilana Smith.

Op het debuutalbum Branded By The Blues van More Than Blues zijn een 6-tal tracks te horen, 5 covers die een geheel eigen behandeling hebben ondergaan en één eigen geschreven song. Er wordt uitstekend geopend met het hypnotiserende Can’t Get Next To You, een cover van de soulband The Tempatations. More Than Blues klinkt hier bijna als Walter Trout, zij het dat de Fender strat is vervangen door een meer donker klinkende Gibsonachtige gitaar. Heerlijk zijn de soulachtig klinkende backing vocals.

Jump Mama, dat geschreven is door Jess Roden, was een hitje ergens halverwege de jaren zeventig. Eigenlijk is dit een zeer pakkende song die mensen geheid op de dansvloer krijgt. De versie van More Than Blues blijft vrij dicht bij het origineel en is erg lekker door de vette gitaarsolo’s van Barbier. Complimenten ook voor de zang, prima gewoon.

You’ve Mistreated Me is een slepende slowblues opgebouwd volgens een standaard mineur bluesschema waardoor het eigenlijk vrij uitwisselbaar is. Desalniettemin wordt het wel overtuigend gespeeld en dat is natuurlijk wel waar het om gaat als je de blues speelt. Het is de enige eigen geschreven track van dit album waarbij apart is vermeld dat zanger-gitarist Leen Barbier de lyrics schreef.

Got My Mojo Working is origineel van de hand van Muddy Waters en van dit nummer zijn vele uitvoeringen gemaakt, maar deze is beduidend anders, Deze funky / jazzy versie is lekker swingend en groovend. We horen hier wederom een uitstekende Hammondorgel bijdrage van Anita Duijf die laat horen heel wat muzikaliteit in huis te hebben. Icing on the cake is vervolgens de funky bassolo van Guerra Lopez.

I Put A Spell On You is geschreven door Jay Hawkins, beter bekend onder de naam Screamin’ Jay Hawkins. De versie van Creedence Clearwater Revival vind ik nog altijd onnavolgbaar, maar More Than Blues heeft hier een prima cover van gemaakt die meer neigt naar de jazz dan de versie van Creedence. Barbier speelt hier een bijtende en emotionele gitaarsolo die het nummer gewoonweg optilt.

De laatste track alweer is het alom bekende Pink Floyd nummer Money dat ook weer uitstekend en overtuigend neergezet wordt zonder dat het origineel geweld aan gedaan wordt. Je hoort eigenlijk ook dat Pink Floyd veelvuldig geïnspireerd is door de aloude blues. Een gewaagde keuze die goed is uitgepakt!

Branded By The Blues is gewoon een prima debuutalbum van deze oude rotten in het vak. Deze band staat als een huis en de keuze van de covers, die het ook en vooral live zeker goed zullen doen, is prima. Mooi is de interactie tussen zanger en gitarist Leen Barbier en Hammond-organist Anita Duijf. Een volgende plaat mag wat mij betreft wat meer eigenhandig geschreven songs bevatten.

Tracklisting Branded By The Blues:

  1. Can’t Get Next To You
  2. Jump Mama
  3. You’ve Mistreated Me
  4. Got My Mojo Working
  5. I Put A Spell On You
  6. Money