Moddi – Set The House On Fire
Door op 03 maart 2013

Album_title: Set The House On Fire
Genre: Roots, Alternative
Release_date: 03/11/2013
Label: Propeller Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3172936
Set The House On Fire
4
4

Ruim twee jaar na het album Floriography komt de Noorse muzikant Moddi (Pål Moddi Knutsen) met een nieuwe schijf. Hoewel het album 11 nieuwe nummers kent, de muziek is niet erg anders. Dat is overigens zeker niet teleurstellend: Floriography was prachtig en dat geldt ook voor Set The House On Fire.

Nog altijd is de eerste vergelijking die opkomt die met de Ierse singer-songwriter Damien Rice. Die vergelijking wordt nog versterkt door de nummers waarop Moddi bijval krijgt van een vrouwelijke stem. Beste voorbeeld is het werkelijk prachtige Run To The Water, een duet met Kari Kamrud Jahnsen van Farao. Halverwege het nummer begint ze te zingen. Die stem… die héél even iets doet denken aan die van Maddy Prior (van Steeley Span)… die stem, die manier waarop ze zingt. Dat is zo mooi, zo ongelooflijk mooi. Alleen al dit nummer zou reden moeten zijn om het hele album aan te schaffen.

Wat ook niet veranderd is ten opzichte van Floriography, is dat Moddi nog altijd zeer sfeervolle muziek maakt. Dat komt door de composities, maar zeker ook door zijn stem en door de instrumentkeuze. De accordeon die op het eerdere album erg aanwezig was, hoor je op Set The House On Fire beduidend minder. Daarvoor in de plaats hoor je nu veel meer indrukwekkende strijkers. Opnieuw zijn af en toe lichte electro- invloeden te ontdekken. Een spannende, maar rake combinatie.

Het album kent overigens twee (korte) nummers, waar Moddi in het Noors zingt. Dat zijn Heim (thuis) en Heim Igjen (terug naar huis). Akoestische, sobere, ingetogen pareltjes. Wat Moddi trouwens erg goed kan, is vanuit zo’n kwetsbare ingetogenheid toewerken naar enorme hoogtepunten. Op Let The Sider Run Alive laat hij dat het beste horen.

De eerste single van het album is House By The Sea, hieronder te beluisteren (en te bekijken, de clip is gemaakt door Jørgen Nordby, de drummer van de band). Het nummer geeft een goede indruk van wat je van dit album mag verwachten. Toch zou het zonde zijn om het bij dit ene nummer te laten. Het hele album verdient de aandacht.

Tracklisting Set The House On Fire:

 1. Heim
 2. House By The Sea
 3. Let The Spider Run Alive
 4. Soon You’ll Be Somebody Else
 5. For An Unborn
 6. The Architect
 7. Run To The Water
 8. Silhouette
 9. One Minute More
 10. Heim Igjen
 11. Northern Line