Mirel Wagner – When The Cellar Children See The Light Of Day
Door op 18 september 2014

Artiest: Mirel Wagner
Album_title: When The Cellar Children See The Light Of Day
Release_date: 08/28/2014
Label: Sub Pop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3331119
When The Cellar Children See The Light Of Day Mirel Wagner
4
4

De Finse singer-songwriter Mirel Wagner is “alweer” onder te brengen in het hokje folk. Net of we de laatste tijd niet genoeg zangeresjes op de akoestische gitaar hebben! Vergeet dat……het type folk dat Mirel Wagner speelt is beïnvloedt door stokoude blues en gitzwarte poëzie en onderscheidt zich daardoor van de zoete variant, die we de laatste tijd steeds vaker horen.

De hoes van dit album had zomaar een rouwkaart kunnen zijn; plechtig, statisch, maar ook sierlijk. Des te opvallender is het dat dit album veel lichter klinkt dan de eerste worp. Haar titelloze debuut kenmerkte zich door een verbetenheid en ijskoude verbittering die tot de botten doordrong. Op dit album heeft die verbetenheid plaatsgemaakt voor berusting. Onderwerpen als armoe, doodgaan, verlies en gebroken harten worden bezongen alsof het karakter zich al heeft neergelegd bij het onvermijdelijke noodlot; het is goed zo! We krijgen echter zelden een concreet verhaal aangeboden. Doormiddel van spaarzame zinnen wordt ongeveer een situatie geschetst, maar de uitwerking is voor de luisteraar. Ze heeft daar trouwens weinig middelen voor nodig. Haar zinnen bestaan uit hooguit vijf woorden en de gitaarakkoorden zijn net zo spaarzaam.

Hulp krijgt ze nog van  Vladislav Delay, die de productie van een ruimtelijke warmte voorziet. Craig Armstrong speelt wat aanvullende instrumenten zoals piano en cello. Echter zijn deze zo spaarzaam ingevuld dat het de muziek enkel lichtjes ondersteunt. Muziek zonder poespas, kun het het wel noemen. Deze is echter wel van het soort dat je vastgrijpt en de diepte in sleurt.   Na dertig minuten is het gedaan met deze plaat. Dat is mooi, want na die tijd heb je wel weer zin in wat vrolijkere muziek.

Tracklisting When The Cellar Children See The Light Of Day:

  1. 1 2 3 4
  2. The Dirt
  3. Ellipsis
  4. Oak Tree
  5. In My Father’s House
  6. Dreamt of a Wave
  7. The Devil’s Tongue
  8. What Love Looks Like
  9. Taller Than Tall Trees
  10. Goodnight