Mike Zito And The Wheel – Songs From The Road
Door op 30 september 2014

Artiest: Mike Zito
Band: Mike Zito & The Wheel
Album_title: Songs From The Road
Genre: Blues, Texas Blues, Southern Rock
Release_date: 09/18/2014
Label: Ruf Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3344203
Songs From The Road Mike Zito & The Wheel
4.5
4.5

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik Mike Zito voor het eerst live aan het werk zag op Moulin Blues in het Limburgse Ospel. En sinds dien ben ik om en ben ik zijn werk gaan verzamelen. Het hese doorleefde stemgeluid van Zito in combinatie met zijn Texas Blues en Southern Rock is er eentje die namelijk nooit verveeld.

Nu zegt men wel dat als je de Blues goed wil spelen je de Blues gevoeld moet hebben. Voor Zito gaat dat zeer zeker op gezien zijn alcohol en drugs verleden. De uitdrukking ‘Gone To Texas’, de titel van zijn laatste studio album, betekend dan ook zoiets als weglopen voor je problemen. Alleen Zito heeft dat letterlijk opgepakt, is naar Texas verhuisd, leerde zijn vrouw kennen en liet drank en drugs voor wat het was. De eerste tekenen van deze wederopstand waren te horen op het album Greyhound (2011). Een jaar later richtte hij, samen met Devon Allman en Cyril Neville de Soutern Rock formatie Royal Southern Brotherhood op, waarmee hij zowel in Amerika als Europa succes had. Maar solo gaat het hem ook voor de wind. Zeker nadat in 2013 het eerder genoemde Gone To Texas verscheen. Vandaar dat Zito dit jaar heeft besloten de Royal Southern Brotherhood de rug toe te keren en, samen met zijn begeleidingsband The Wheel , zich volledig te storten op zijn eigen carrière. Het eerste wapenfeit na bekendmaking van deze ‘breuk’ is het livealbum Songs From The Road, een concertregistratie op cd en DVD opgenomen begin van dit jaar in Dosey Doe in de Woodlands, Texas.

Zowel de cd als de DVD bevatten songs die we tegen komen op de laatste paar albums van Zito, al verschilt de tracklist van de DVD wel ten opzichte van de cd en bevat deze 2 nummers meer. Maar behalve dat er een paar andere nummers op de DVD staan is ook de volgorde van de overeenkomstige liedjes anders. Dit geeft een beeld dat de DVD op een ander tijdstip is opgenomen dan de cd. Maar eigenlijk is het verschil niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is is dat Zito en zijn kompanen een puik van een liveshow neerzetten, in welke volgorde dat dan gemonteerd is dan ook. En eigenlijk klinken nummers als Don’t Break A Leg, Hell On Me, Gone To Texas en Judgement Day live nog beter dan op de studioalbums. Een opvallend nummer op de cd is beslist de Prince cover Little Red Corvette die Zito heeft omgebouwd naar een gevoelige ballad. Nu is Zito sowieso goed thuis in de ballads want met I Never Knew A Hurricane en de countryballad One Step At The Time komen er op de DVD nog een paar voorbij. En waar de cd eindigt met Gone To Texas eindigt de DVD met een lekkere funky uitvoering van Freddie King’s Texas Flyer.

De combinatie van cd/DVD geeft perfect weer waartoe Mike Zito And The Wheel, bestaande uit Jimmy Carpenter (zang/saxophone), Scott Sutherland (zang/bas), Lewis Stephens (Piano/orgel) en Rob Lee (drums), op een podium in staat zijn: het publiek op en top vermaken met een potje onvervalste Texas blues en Southeren Rock.

Tracklisting Songs From The Road cd:

 1. Introduction
 2. Don’t Break A Leg
 3. Greyhoud
 4. Little Red Corvette
 5. Rainbow Bridge
 6. Pearl River
 7. Hell On Me
 8. C’mon Baby
 9. Judgement Day
 10. Dirty Blonde
 11. Substraction Blues
 12. Gone To Texas

Tracklisting Songs From The Road DVD:

 1. Don’t Break A Leg
 2. Greyhound
 3. I Never Knew A Hurricane
 4. Hell On Me
 5. Pearl River
 6. Dirty Blonde
 7. One Step At The Time
 8. Substraction Blues
 9. Judgement Day
 10. Gone To Texas
 11. Let Your Light Shine On Me
 12. Natural Born Lover
 13. Texas Flyer