Michael Lanning – Words Should Mean Something, Live At The Bitter End
Door op 13 februari 2017

Band: Lanning
Album_title: Words Should Mean Something
Genre: singersongwriter
Release_date: 02/10/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Words Should Mean Something Lanning
3.5
3.5

Michael Lanning is nauwelijks een tiener als hij op theaterpodia gesignaleerd wordt. Op Broadway bouwt hij later een imposante loopbaan uit in topmusicals. Daarnaast  levert hij soundtracks aan voor succesvolle TV- series. Lannings songwerk komt bij rockers als Dave Edmunds en The Stray Cats terecht maar ook bij de Franse chanteuse Sylvie  Vartan. Zijn rockband Jiva is de eerste Amerikaanse  formatie die in de jaren zeventig door George Harrison wordt ingelijfd bij zijn label Dark Horse.

Bovendien is  Lanning een voortreffelijk multi-instrumentalist, naast gitaar tokkelt hij wel eens op banjo en mandoline en is eveneens bassist en percussionist. Zijn sterkste troef is ongetwijfeld zijn stem.  Zo’n zes jaar nam hij de zangpartijen voor zijn rekening bij The Trans Siberian Orchestra , het leverde hem de titel van ‘most soulful white man on the planet’ op en dat is geen vrijblijvende slogan.

Op het voorgaande werkstuk, het epeetje  Modern Sounds In Love & Cynism!, omringt Lanning zich met een fijn orkestje met een glansrol voor de blazerssectie. Pittig uithalend in jazzy swing tracks waarbij de zanger zich profileert als een crooner met perfect gevoel voor timing en bij momenten  de verrichtingen van ’The Voice’ Frank Sinatra benadert.

Onlangs verzorgde Lanning een concert in de legendarische Bitter End. In de New Yorkse muziektempel treedt hij in de voetsporen van illustere singersongwriters. Billie Spyder’s 666th, een grappig verhaal waarin Dylan en Janis Joplin opduiken, opent de score. Vervolgens is het genieten geblazen van puik akoestisch troubadourswerk zoals Give Something Back (To The World) en Lies That Bind. Met Your Kid Is Buggin Me, een ragtimeniemendalletje krijgt Lanning de lachers op zijn hand.

Maar hetzelfde publiek luistert aandachtig naar Cut His Chains een relaas over een ontheemde Indiaan en het blijft muisstijl bij het door viool ingeleide Resolve Of The Great Hunger dat het schrijnende verhaal brengt van de massale immigratiegolf van de Ieren. De afsluiter Whistle In Me Walk lijkt zo weggelopen uit een Ierse pub tot groot jolijt van dankbare, luid meezingende concertgangers.

Tracklisting  Words Should Mean Something:

 1. Billy Spyder’s 666th Dream
 2. Give Something Back (To The World)
 3. Lies That Band
 4. Stellar Dance
 5. Your Kid Is Bugin’ Me
 6. Cut His Chains
 7. You’ve Got Something
 8. Give Me Back My Money Baby
 9. Resolve Of The Great Hunger
 10. Woman In The Moon
 11. Whistle In Me Walk