×

Recensie

Roots

28 september 2016

Michael de Jong

Requiem For The Lonely

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dutch Uncle Music

Requiem For The Lonely Michael de Jong Roots 4 Michael de Jong – Requiem For The Lonely Written in Music https://writteninmusic.com

Michael de Jong, zoon van een Friese vader en een uit Frankrijk afkomstige moeder, verhuist als peuter naar de Verenigde Staten en groeit op in de Nederlandse gemeenschap van Grand Rapids in Michigan. Met zijn Stella gitaar trekt hij in ’67 naar Detroit waar hij met de blues en Jimmy Reed in contact komt. Die vindt hij ook in verschillende stukgelopen relaties en vaak eenzame omzwervingen die via de Caraïben en New Orleans naar Pittsburgh leiden. Halverwege de jaren zeventig tot de jaren tachtig is San Francisco zijn thuisbasis. Een ontmoetingmet Nick Gravinites (Paul Butterfied Band, Janis Joplin) resulteert in een eerste langspeelplaat, All Night Long, opgenomen in de studio van Steve Miller met diens muzikanten.

Twee jaar later vertrekt hij naar Europa, na een verblijf enkele jaren in Denemarken reist hij af naar Amsterdam, in 93  hij krijgt te horen dat hij HIV positief is. Hetzelfde jaar komt hij in Dordrecht terecht, Fugitive Love Songs is zijn eerste Europese werkstuk daar komen de afgelopen decennia naast een handvol liveregistraties nog een reeks voortreffelijk studioplaten bij. Naar aanleiding van Requiem For The Lonely trekt de Jong, 71 ondertussen, voor de allerlaatste keer op tournee met zijn gitarkoffer. In essentie is de singersongwriter een ‘lone wolf’ die rauwe, hartverscheurende, uit zijn turbulente leven gegrepen, verhalen begeleidt met akoestische gitaar onder het motto ‘Keeping it Simple’.

Op de nieuwe langspeler wordt hij in enkele songs geflankeerd dor de elektrische gitaar van Willem van Dullemen en duiken enkele oude vrienden uit de Amerikaanse periode op. Zo horen we in  de beklemmende terugblik On This River Of Time de gitaar van Bobby Flurie (Michael de Jong Band) terwijl I’d Like To Know met sfeervolle hammondtonen van Toby Gray wordt ingekleurd. Opmerkelijk is de sitar van Allan Brown die doorheen False Alarm kronkelt. Na Crazy Love, een ingetogen reflectie duikt de onvolprezen harmonicaman Charlie Musselwhite op in Michael’s Blues, een bijzonder fraaie finale voor Requiem For The Lonely dat onmiskenbaar tot het betere werk van Michael de Jong behoort en in de ondertussen opgestarte afscheidstournee in het clubcircuit aan bod komt.

Tracklisting Requiem For The Lonely :

1. Look What You Done

2. On This River Of Time

3. I’d Like To Know

4. In That Midnight Hour

5. False Alarm

6. Keeping It Simple

7. The Waiting

8. Almost Rained Today

9. Ain’t Done Crying Over You