Matt Harlan – Tips & Compliments
Door op 25 april 2010

Artiest: Matt Harlan
Album_title: Tips & Compliments
Genre: Roots
Release_date: 01/19/2010
Label: Berkalin Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2721950
Tips & Compliments Matt Harlan
4
4

De eerste gedachte “het wordt niet erg spannend, maar het blijft wel heel erg mooi” blijkt toch niet te kloppen. Oh zeker, het mooie blijft, groeit na een tweede keer draaien zelfs uit tot “prachtig”. Het is alleen dat dan ook duidelijk wordt, dat Matt Harlan op zijn debuutalbum Tips & Compliments toch ook zeker iets brengt wat hem anders maakt dan ‘de meute’. Iets eigens, wat dan beloond wordt met een extra ster.

De basis van Harlans muziek is ‘gewone’ americana zoals we die allemaal wel kennen. Wat hij toevoegt is lastiger te omschrijven. Het zit onder meer in het onverwachte. Zoals de tearjerking mooie samenzang (met Phoebe Hunt) op Driving Song. Of Suitcase Blues, een jazzy shuffle waarop dan ook ineens een steel guitar voorbij komt. Een niet verwacht instrument in een niet verwacht nummer. Waarmee het zo afwijkt van de rest dat het een essentie wordt van de spanningsboog, die ervoor zorgt dat je blijft luisteren. Toch overdrijft hij niet, na het onverwachte  komt altijd weer die veilige basis.

Ook op andere vlakken weet Harlan goed te doseren. Denk aan de toch vele instrumenten die voorbijkomen, maar elkaar alleen maar aanvullen, versterken zelfs.  Tel bij wat je inmiddels aan positiefs hebt gehoord dan nog de ijzersterke composities en de steengoede teksten op en je weet dat je er veel woorden aan vuil kunt maken maar ook weinig: Matt Harlan heeft gewoon een prachtig album gemaakt.

In oktober 2010 komt Harlan naar Nederland, zal hij te beluisteren zijn in Den Bosch, Gemert, Hoorn en Delfzijl, kijk voor de exacte data hier. En sla je slag!

Tot slot, Harlan maakt americana die niet alleen americana-liefhebbers zal bekoren. Wat dat betreft, toch nog even een tip voor de mainstreamers die deze leuke site ook vast wel eens bezoeken. Durf je maar eens te wagen aan nieuwe, nu nog onbekende namen. Als je van bijvoorbeeld Bruce Springsteen houdt, kijk dan bij een volgend bezoek aan de (digitale) muziekwinkel ook bij de letter “H”. Matt Harlan is de naam, zijn muziek heel erg mooi!

Tracklisting Tips & Compliments:

 1. Elizabethtown
 2. Skinny Trees Of Mississippi
 3. Something New
 4. Suitcase Blues
 5. Driving Song
 6. Everybody Else
 7. Waiting For Godot
 8. Over The Bridge
 9. Tips & Compliments
 10. Walter
 11. Warm November
 12. You’re Just Drunk
 13. Dresses

Written in Music Nieuwsbrief