Mary Gauthier: Rifles & Rosary Beads
Door op 23 januari 2018

Artiest: Mary Gauthier
Album_title: Rifles & Rosary Beads
Genre: singersongwriter, folk
Release_date: 01/26/2018
Label: In The Black
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3750859
Rifles & Rosary Beads Mary Gauthier
4
4

Als baby afgestaan door haar moeder verzeilt Mary Gauthier van het weeshuis in New Orleans in een adoptiegezin hield, bij een vader die vooral de fles koesterde houdt ze het niet lang uit en loopt weg, het harde straatleven en drugs leiden naar afkickcentra. Haar achttiende verjaardag viert ze in de cel  na inbraak  in auto’s op zoek naar pillen.

Ze leeft in begeleid wonen projecten, studeert een tijdje filosofie, werkt zich van bordenwasser op tot restauranteigenares. Wordt opnieuw opgepakt voor rijden onder invloed bij de opening van haar tweede restaurant Dixie Kitchen, later de titel van haar eerste langspeler. Tijdens haar afkickperiode ontdekt ze de muziek en componeert haar eerste song op haar vijfendertigste.

Met de opbrengst van de verkoop van het restaurant financiert ze In 1999 Drag Queens in Limousines. Ook de opvolgers Filth and Fire, Mercy Now en Between Daylight and Dark zijn gevuld met autobiografisch songwerk dat de rauwe, pijnlijke levensloop van de ondertussen naar Nashville verkaste zangeres reflecteert. Met haar outing als lesbienne kan ze destijds in het conservatieve Zuiden op weinig begrip rekenen maar om de klasse van haar repertoire kan men niet omheen.

Vier jaar na The Foundling komt Trouble & Love eraan, in acht songs, die door een  haar donkerste periodes, en dat betekent in het geval van Gauthier wel iets, werden geïnspireerd. Bovendien kan ze op de hulp van onvolprezen collega’s uit de betere songsmidse zoals Gretchen Peters en Beth Nielsen Chapman rekenen.

Chapman is er nog bij op Rifles & Rosary Beads, ze wordt samen met zes levenspartners van oorlogsveteranen als co-auteur vermeld in The War After The War, een schrijnend relaas dat de moeilijkheden beschrijft om samen terug een leven op te bouwen. Ook in de overige tien songs is oorlog het thema, vooral de nasleep en de uitzichtloze situatie van de teruggekeerde US veteranen komt aan bod.

Talloze songwriters waagden zich eerder al aan dat thema maar Gauthier laat die  veteranen en hun  naaste familieleden zelf hun verhaal doen in deze nieuwe collectie die in het kader van ‘Songwriting With Soldiers’ tot stand kwam. Zo wordt je als luisteraar rechtstreeks met de ervaringen van de betrokkenen geconfronteerd.

In het rauwe Soldering on en Got Your Six is de spanning om te snijden en countrynesk werk als Still On The Ride, de tedere pianoballade Bullet Holes en de titeltrack ademen een beklemmende troosteloosheid ui die nog versterkt wordt als je weet dat dit  waar gebeurde verhalen betreft. Een indrukwekkende collectie die hoopvol afsluit met troostende woorden “And we’re stronger together, sisters forever, Oh we’re stronger together, sisters forever”.

Tracklisting Rifles & Rosary Beads:

 1. Soldiering On
 2. Got Your Six
 3. The War After The War
 4. Still On The Ride
 5. Bullet Holes In The Sky
 6. Brothers
 7. Rifles & Rosary Beads
 8. Morphine 1-2
 9. It’s Her Love
 10. Iraq
 11. Stronger Together