Martyn Joseph – Sanctuary
Door op 28 november 2015

Artiest: Martyn Joseph
Album_title: Sanctuary
Release_date: 11/12/2015
Label: Pipe Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3470112
Sanctuary Martyn Joseph
4
4

De piepjonge Martyn Joseph werd opgemerkt op het golfterrein, hij was de jongste laureaat ooit van het  de Glamonshire Golf Club. Hij blijft een meer dan verdienstelijk amateurgolfer in Penarth maar de lokroep van zijn andere passie de muziek is sterker. In de jaren tachtig  komt zijn persoonlijk songwerk, dat op een mengsel van folk en Keltische rootselementen leunt en waarin niet zelden sociaal engagement schuilt, op een handvol langspelers terecht. De songs van de Welshman komen via platenlabels als Sony en Grapevine bij een ruimer publiek terecht. Sinds ’99 brent Josephs zijn muziek op zijn eigen label Pipe Line uit.

Sanctury, de eenentwintigste studioplaat komt gedeeltelijk in New Jersey en Cardiff in Wales tot stand. Joseph werkt samen met pianist en producer Ben Wish die eerder bij  het uit ’92 daterende Being There was.

In de studio figureren een met uitsluitende klasse muzikanten bevolkte begeleidingsband .Gitarist Kevin Barry  die zijn sporen bij onder andere Mary Chapin Carpenter en Ray LaMontagne verdiende krijgt gezelschap van de ritmesectie met Zev Katz ( James Brown, Jeff Beck, Springsteen) en Ben Whittman (Paul Simon, Rosanne Cash) en Justin Ferland op xylofoon. Een uitgelezen gezelschap zorgt voor een genuanceerde instrumentale achtergrond. Dat verdient het songwerk van Joseph die Sanctuary opdraagt aan zijn ouders. Her Name Is Rose is een prachtig eerbetoon aan zijn moeder te Bobby is rechtstreeks gericht aan Robert, de ambitieuze senator van de Kennedyclan die  evenals zijn oudere broer president John Fitzgerald zijn drang naar een rechtvaardiger Amerika met dood bekocht. De sfeervolle achtergrondzang komt van Antje Duvekot. The Light of Guatemala ademt dezelfde, wellicht ijdele, hoop uit op het ritme van met sprankelend akoestisch snarenwerk en uit concerten geplukt koorwerk.

Ook opvallend fraai klinken The Luxury Of Despair , het meeslepende Are You Ready? en de twee songs aan jonge vrouwen gericht. Girl Soldier en het meer lichtvoetige Cherry Blossom Girl. Na de instrumentale titelsong verzeilen we met het Land Of Evermore helemaal in die bijzondere Keltische  melancholische sfeer van zijn thuishaven.  Met Sanctuary voegt de troubadour uit Wales weerom een niet te versmaden hoofdstuk toe aan zijn omvangrijke oeuvre.

Tracklisting Sanctuary:

 1. I Searched For You
 2. When Will We Find?
 3. The Light Of Guatemala
 4. Bobby
 5. The Luxury Of Despair
 6. Are You Ready?
 7. Her Name Is Rose
 8. Girl Soldier
 9. Cherry Blossom Girl
 10. Sanctuary
 11. Land Of Evermore