Martin Harley & Daniel Kimbro – Live at Southern Ground
Door op 08 september 2015

Artiest: Martin Harley
Album_title: Live at Southern Ground
Genre: Roots /Americana
Release_date: 09/09/2015
Label: Del Mundo Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3446842
Live at Southern Ground Martin Harley
4
4

Drie jaar geleden reisde de uit het Welshe Cardiff afkomstige maar in Woking, Surrey opgegroeide muzikant naar Texas af. Met de hulp van producer en bassist Bob Parr en diens vrouw Charlie fabriceerde hij ‘Mojo Fix’, een langspeler die in tegenstelling tot Harleys vroegere werk naar een meer eclectische, rockende benadering evolueerde. De inbreng van gastmuzikanten als Walfredo Reyes, percussionist bij Santana en Steve Winwood, Mc Kenzie Smith van Midlake en violist Charlie Bisharit (Shadowfo) is hier wellicht niet vreemd aan.

Onlangs  bezocht Harley in The Southern Ground Studios in Nashville. In nauwelijks enkele uren weren tien songs ingeblikt, zonder overdubs of andere gebruikelijke studiogimmicks. De akoestische gitaar en Weisserborn krijgen ondersteuning van de akoestische baskast van Daniel Kimbro en er wordt bij momenten een aparte sfeer gecreëerd zoals de openingssong Cardboard King illustreert, ietwat mistroostige bluesy folk die je meteen meesleept in het zachtere door melodieuze harmoniezang geschraagde Wintercoat. Het op fraaie fingerpicking en klaaglijke zang evoluerend Can’t Help Moving en Honey Bee zal ongetwijfeld op appreciatie van bluesadepten kunnen rekenen. Om nog maar van Blind Willie Johnsons Nobody’s Fault But Mine te zwijgen.

Het van Tom Waits geleende Chocolate Jesus past moeiteloos in het rijtje en Harley weet zelfs een plat gespeelde klassieker als Goodnigt Irene een boeiende gepersonaliseerde versie aan te meten. Met de vederlichte gypsy swing van Love in the Afternoon, een zwierig instrumentaaltje dat na minutenlange complete stilte in een troosteloos bluesepos uitmondt neemt Martin Harley op imponerende wijze afscheid van de luisteraar met dit bijzondere akoestische werkstuk.

Tracklistning Live at Southern Ground

  1. Cardboard King
  2. My Winter Coat
  3. Goodnight Irene
  4. Can’t Help Moving
  5. Honey Bee
  6. Chocolate Jesus
  7. Automatic Life
  8. Money Don’t Matter
  9. Nobody’s Fault But Mine
  10. Love in The Afternoon