Mark Porkchop Holder – Death And The Blues
Door op 07 december 2017

Artiest: Mark Porkchop Holder
Album_title: Death And The Blues
Genre: rootsrock, bluesrock
Release_date: 11/03/2017
Label: Alive Natural Sound
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3754808
Death And The Blues Mark Porkchop Holder
3.5
3.5

De muzikale voorgeschiedenis van deze gitaarman werd begin dit jaar in deze rubriek opgerakeld naar aanleiding van het solodebuut Let It Slide. Die langspeler zette Mark ‘Porkchop’ Holder na een door drugs en depressies geteisterd periode vanuit Chattanooga Tennessee op de sporen. Dat gebeurd met hulp van de kolossale bassist Travis Kilgore en Doug Bales aan de drumkit.

Nauwelijks een half jaar later verkent dit trio opnieuw rurale bluespaden. Door snerpende slides aangedreven bluesrockers worden afgewisseld met zompige rockescapades en de gedreven boogiebeat van Days And Lonely Nights. Even wordt gas teruggenomen en als de ritmesectie verstomd hanteert Holder driftig het bottleneckstaafje en nipt zuinig aan de harmonica in het akoestische bluesje Nobody Wants me To Cry, wellicht uit het kistje met voorradige demo-werk geplukt.

Het in nauwelijks anderhalve minuut gevatte Bless Santasima is melodische, Latin getinte snarenspielerei en vormt de perfecte inleiding voor Billy The Kid, een verhaal over de beruchte revolverheld dat zich in Mexicaanse grensregio ontrolt op twangend snarenwerk. James Leg, is evenmin een onbekende bij WiM, de flamboyante piano- en orgelpomper met wie Holder destijds optrok bij Black Diamond Havies, krijgt hier een bluesy ode.

What’s Wrong With Your Mind heeft een identieke duistere ondertoon die eveneens het naar Holders persoonlijke ervaringen refererende Death And The Blues in de greep houdt met sombere, loodzware bluesrock. Ongetwijfeld opnieuw bingo voor adepten van rockende blues die een compromisloos rauw randje niet schuwen.

Tracklisting Death And The Blues:

 1. Captain Captain
 2. Sad Days And Lonely Nights
 3. Coffin Lid
 4. Nobody Wants To Cry
 5. Big Boat
 6. Be Righteous
 7. Bless Me Santasima
 8. Billy The Kid
 9. James Leg
 10. What Is Wrong With Your Mind
 11. Death And The Blues