Mandolin Orange – Tides Of A Teardrop
Door op 04 februari 2019

Band: Mandolin Orange
Album_title: Tides Of A Teardrop
Genre: bluegrass, singer-songwriter
Release_date: 02/01/2019
Label: Yep Roc Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3839688
Tides Of A Teardrop Mandolin Orange
4
4

Op de ruim twee jaar geleden uitgebrachte voorganger Blindfaller groeide Mandolin Orange van het oorspronkelijke duo uit Noord Carolina met Andrew Marlin en Emily Franz samen met multi-instrumentalist Josh Oliver en ondersteuning van een ritmetandem uit tot een volwaardig full combo.  Bassist Clint McMullican wordt nu geflankeerd door Joe Westerlund, maar het intimistische karakter van Marlin’s songs wordt ,hierbij nergens aangetast.

Meer dan ooit treedt Marlin op de voorgrond, niet alleen in de wisselwerking tussen zijn mandolinespel en de fiddle bijdragen van Franz weerklinken echo’s uit de Appalachen. In Into The Sun en Like You Used To Do komt de violiste even op de  vocale voorgrond maar meestal blijft het bij de vertrouwde harmonische samenzang bij de door Marlin gezongen verhalen. Hij verloor zijn moeder op zijn achttiende en de pijn van dat verlies weerklinkt in de tien fraaie hoofdstukken van Tides Of A Teardrop.

Het door treurig vioolspel en akoestische gitaar geschraagde Golden Embers krijgt naast de mandoline gezelschap van akoestische basloopjes en orgelwerk. In The Wolves komt er mooi elektrisch snarenwerk bij de harmonische zanglijnen. Na de twee eerder vernoemde, door Emily gezongen tracks, snijdt Andrew met Mother Deer andermaal een emotioneel geladen tedere passage aan. “Somewhere in a field of clover she waits for me, she frolics in the land, in a land of endless spring, no scavengers or machines, she is free”.

Mandolinetonen vermeien zich met pianotonen en de komst van de herfst roept herinneringen op het definitieve vertrek van moeder, die worden eveneens gekoesterd in de prachtige klaagzang Suspended in Heaven. Wonderlijke, introspectieve bluegrass die de traditie naadloos verbindt met persoonlijke, doodeerlijke hedendaagse songwriting

Tracklisting Tides Of A Teardrop:

  1. Golden Embers
  2. The Wolves
  3. Into The Sun
  4. Like You Used To Do
  5. Mother Deer
  6. Lonely All The Time
  7. When She’s Feeling Blue
  8. Late September
  9. Suspended In Heaven
  10. Time We Made Time