Mandolin Orange – This Side Of Jordan
Door op 17 april 2014

Band: Mandolin Orange
Album_title: The Side of Jordan
Genre: Roots
Label: Yep Roc Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 223347
The Side of Jordan Mandolin Orange
4
4

Soms blijft een album veel te lang liggen, zonder dat daar een goede reden voor was. Mijn welgemeende excuses daarvoor, maar het betekent niet dat het nooit meer voor zal komen.  Het akoestische folk/country-duo Mandolin Orange heeft met This Side Of Jordan een werkelijk wonderbaarlijk mooi derde album gemaakt en verdient daarom zeker een plekje op Written in Music.

Toen ik het album voor de eerst maal opzette, dacht ik dat Guy Clark en Carol van Dijk van Bettie Serveert samen een plaat hadden gemaakt. Qua stemmen en sfeer doet de muziek van Mandolin Orange me zonder meer denken aan Old Nr 1 van Guy Clark. Andrew Marlin (gitaar) klinkt inderdaad als de oude brombeer Clark en Emily Frantz (fiddle) heeft precies zo’n stem als Van Dijk.
Hoe het ook zij, de liedjes van het uit North Carolina afkomstige duo zijn absoluut geen rip-off, maar juist ijzersterk en melancholisch. Een vriend van me die op bezoek was, en echt een enorme country-liefhebber, viel helemaal stil.

Als je dan toch met referenties moet komen; zelf noemen ze de legendarische samenwerking tussen Gram Parsons en Emmylou Haris en Gillian Welch en David Rawlings. Openingsnummer ‘House Of Stone’ zet direct de toon en zo meandert het album heerlijk verder. We noemen deze muziek kortweg Americana, maar voor mij is dit niet het zoveelste knap gemaakte retroplaatje of de zoveelste act die oude Appalachen-muziek op authentieke wijze tracht te brengen, maar gewoon echt en eerlijk vakmanschap. De instrumentatie is spaarzaam en de basis akoestisch, maar smaakvol opgeluisterd met banjo, pedal steel guitar en telecaster.

De liefhebber van de betere Americana moet dit plaatje echt niet laten liggen!

Tracklisting This Side Of Jordan:

 1. House Of Stone
 2. Turtle Dove & The Crow
 3. There Was A Time
 4. The Runaround
 5. Cavalry
 6. Black Widow
 7. The Doorman
 8. Morphine Girl
 9. Hey Adam
 10. Waltz About Whiskey
 11. Until The Last Light Fades