Malcolm Holcombe – Pitiful Blues
Door op 10 november 2014

Artiest: Malcolm Holcombe
Album_title: Pitiful Blues
Genre: Blues, Country, Folk, Roots
Release_date: 08/08/2014
Label: Proper
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3332792
Pitiful Blues Malcolm Holcombe
4.5
4.5

Het leuke van het schrijven voor Roots, waaronder ook de blues valt, is dat je zo nu en dan iets toe gestuurd krijgt waar je normaal niets van zou horen. Zo ook nu, als het laatste album van Malcolm Holcombe, Pitiful Blues, op de deurmat valt.

Pitiful Blues blijkt inmiddels het 10e album van deze Amerikaanse singer-songwriter te zijn. Het album beluisterend valt me gelijk zijn rauwe gruizende stemgeluid op die doet denken aan een tandloze combinatie van Tom Waits en Willie deVille. De muziek, met vooral invloeden uit de folk, blues en country, is akoestisch, ondersteund door dan weer een viool, dan weer een dobro of een lapsteel. David Fricke van Rolling Stone Magazine zei over de muziek van Holcombe: “Not quite country, somewhere beyond folk, Holcombe’s music is a kind of blues in motion, mapping backwoods corners of the heart.” Zijn gerafelde en door drank en tabak versleten stem vertellen zijn waarheid. Dan weer over aangedane onrecht (Pitiful Blues), dan weer over de dood (Savannah Blues) of een aanklacht tegen de overheid als hij in By The Boots zingt: Don’t trust the government.

Met 10 nummers van eigen hand die totaal nog geen 40 minuten duren is het een album geworden dat toch wel wat aan de korte kant is. En dat is jammer, want de muziek grijpt je onmiddellijk en laat je niet meer los. Want op een of andere manier legt hij een soort pijn in zijn muziek die jezelf ook gaat voelen.

Tracklisting Pitiful Blues:

  1. Pitiful Blues
  2. Roots
  3. Sign For Sally
  4. Savannah Blues
  5. Another Despair
  6. By The Boots
  7. Words Not Spoken
  8. Words Of December
  9. The Music Plays On
  10. For The Love Of A Child