Maggie Björklund – Coming Home
Door op 12 maart 2011

Artiest: Maggie Björklund
Album_title: Coming Home
Genre: Roots, Alternative, Americana
Release_date: 03/22/2011
Label: Bloodshot Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2887717
Coming Home Maggie Björklund
3
3

Pas na drie keer draaien komt het aan. Maar dan ook goed en positief! De helft althans. Het gaat dan over Coming Home, het nieuwe album van de Deense Maggie Björklund. Zo meer over die helft, eerst over de muzikante.

Björklund komt uit Denemarken en en speelt naast gitaar vooral… pedal steel gitaar. Ja echt, een vrouw die dit bijzondere instrument bespeelt, dat hoor je niet vaak. Geen idee waarom trouwens, het bespelen van dit instrument vergt zo veel coördinatie (beide handen, voeten én knieën) dat je zou denken dat het voor een vrouw een stuk makkelijker moet zijn dan voor een man. Maar goed, in Europa heeft Björklund een bescheiden bekendheid gekregen door haar werk bij Darleens. In de VS is ze wat bekender, onder meer vanwege haar samenwerking met Mark Pickerel, oud-drummer van Screaming Trees, nu de frontman van het project Mark Pickerel And His Praying Hands.

Coming Home is Björklund’s debuutalbum als soloartieste. Het kent vocale gastoptredens van drie Amerikaanse artiesten, die per persoon op twee nummers te horen zijn. Om te beginnen is daar twee maal Mark Lanegan, bekend van Screaming Trees (en daarmee oud-collega van eerdergenoemde Mark Pickerel), The Gutter Twins en natuurlijk van zijn projecten met Isobel Campbell. Lanegan zingt mee op Intertwined en Coming Home. Jon Auer zou je kunt kennen van The Posies en Big Star, hij zingt mee op Vildspor en Playground Stars. Rachel Flotard is frontvrouwe van de band Visqueen, zij levert een bijdrage op de nummers Summer Romance en The Anchor Song.

Na eerst een keer ‘gewoon luisteren’ volgt de tweede keer het ‘bewust luisteren’. Dan wordt pas duidelijk wat die eerste keer niet beviel: de instrumentale nummers. Nummers van Björklund hebben echt zang nodig. Zonder blijft het een te afstandelijk psychedelische geluid. Pas met zang krijgen ze een gewenste toegankelijkheid, krijgen ze een extra sfeer die nodig is om binnen te dringen. En pas dan doen ze dat dus ook goed. De derde keer luisteren overstijgen nummers als Summer Romance, Vildspor en The Anchor Song zelfs het mooie, worden ze prachtig. Wel door toevoeging van die zang(stemmen).

Omdat Coming Home maar zes nummers met zang telt, blijft het bij drie sterren. Met de belangrijke aantekening: doe jezelf een plezier en luister zeker een keer naar dit album. Als je die zes namelijk net zo mooi gaat vinden als ondergetekende ze inmiddels vindt, dan is de kans groot dat je deze schijf toch gewoon in je collectie wilt hebben.

Tracklisting Coming Home:

 1. Wasteland
 2. Intertwined (met Mark Lanegan)
 3. Summer Romance (met Rachel Flotard)
 4. Vildspor (met Jan Auer)
 5. Falling
 6. The Anchor Song (met Rachel Flotard)
 7. Insekt
 8. Coming Home (met Mark Lanegan)
 9. Frost
 10. Playground Stars (met Jon Auer)
 11. Finale