Lynne Hanson – Uneven Ground
Door op 20 juni 2017

Artiest: Lynne Hanson
Album_title: Uneven Ground
Genre: singersongwriter,folkpop
Release_date: 04/06/2017
Label: Song Shop Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3663457
Uneven Ground Lynne Hanson
4
4

De uit Ottawa afkomstige Lynne Hanson is al een tijdje actief met haar zelf gecomponeerde liedjes. Voor River Of Sand, haar  vierde langspeler bundelde de zangeres de krachten met die andere onvolprezen songstress uit Canada, Lynn Miles die bovendien de productie van het epeetje 7 Deadly Spins met backing van The Good Intentions in goede banen leidde. Op Uneven Ground is multi-instrumentalist Scott Nolan producer maar Miles wordt  weerom in de credits van enkele songs vermeld als co-auteur zoals de mooie pianoballade Stronger.

“If I had to be broken let me broken then, let me broken with you”, zingt  Lynn Hanson, Broken With You kwam in samenwerking met Mark Elliott tot stand, het is een wonderlijke akoestische solotrack in de beste troubadourstraditie, een van de weinige die we hier terugvinden. De overige tracks zijn wat ruimer geïnstrumenteerd maar soepel en subtiel rond Hansons song verweven in folk en countrypop.

In vergelijking met de voorganger zijn de onderwerpen minder expliciet en morbide maar de instrumentatie creëert een dreigende teneur in Swallow Me Up en de eveneens met Linda McRae gecomponeerde opener Carry Me Home steunt de wat onderkoelde zang op een priemende slide.  Dead Wight maar vooral de door combinatie van piano en dobro ondersteunde Devil Said Do ademen een duistere, gevaarlijke sfeer uit. Het sobere door cello ondersteunde Just For Now is  teder en draagt tegelijk een verscheurende emotionele lading. De song ontstond naar aanleiding van de dood van de bevriende jonge gitarist Fraser Philip Holmes en Hansons vader nauwelijks drie maand later, een fijne pastorale ode.

In de titelsong  komt Hanson over als een ongenaakbare jazzdiva, in een leeggelopen club in New Orleans dicht bij of na sluitingstijd terwijl One Grain At The Time, een kwetsbare, door eenzaamheid  en wanhoop verscheurde vrouw onthult. Na het eerder vernoemde Just For Now wordt Lynne Hanson door een koortje geflankeerd in Gotta Have Rain, een bloedmooie afsluiter van een bijzonder fraai werkstuk.

Tracklisting Uneven Ground:

 1. Carry Me Home
 2. Counting Heartbeats
 3. Stranger
 4. Broken With You
 5. Dead Weight
 6. Swallow Me Up
 7. Devil Said Do
 8. Uneven Ground
 9. Every Honest Misstep
 10. Not That strong
 11. One Grain At A Time
 12. Just For Now
 13. Gotta Have Rain