Lucie Thorne – Bonfires In Silver City
Door op 01 januari 2013

Artiest: Lucie Thorne
Album_title: Bonfires in Silver City
Genre: Roots
Release_date: 10/18/2012
Label: Smoked Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2010741
Bonfires in Silver City Lucie Thorne
3.5
3.5

In Australië is Lucie Thorne al een aantal jaren de lieveling van de muziekcritici met hart voor roots. Bonfires In Silver City is het zesde album dat ze heeft uitgebracht sinds  haar debuut in 1998. Dat eerste album, Little Secret Rockstars, is inmiddels niet eens meer leverbaar, wat ook geldt voor twee EP’s uit 2000 en 2001.

Net als Lucies voorgaande plaat Black Across The Field uit 2009 is ook de nieuwste pas een jaar na de Australische release uitgebracht in Nederland. Verantwoordelijk daarvoor is het Nederlands/Australische platenlabel Smoked Recordings. Maar zeker in het geval van Bonfires… is dat het wachten meer dan waard. Gitarist/zangeres Lucie Thorne maakt sfeervolle singer-songwritermuziek met een toefje folk en country begeleid door organische instrumenten als orgel en accordeon. Lid van haar begeleidingsband is drummer Hamish Stuart, niet te verwarren met de gelijknamige bassist/gitarist die in het verleden vaak samenwerkte met Paul McCartney. Nu is die ex-Beatle niet de eerste aan wie je denkt bij het luisteren naar Bonfires In Silver City. Denk bij Lucie Thorne eerder aan de country noir van Cowboy Junkies of Emmylou Harris ten tijde van het Wrecking Ball-album.

Lucies hese stemgeluid in combinatie met de droge productie zorgt ervoor dat de prachtige teksten hard binnenkomen. In Already Gone bijvoorbeeld:

I tried to count the times
I’ve stood there just to watch you leave
I know you had to go but I
Never thought the going would go on for keeps

Australische recensenten, die haar vorige album hoog plaatsten in lijstjes als Best Roots Album, trokken de vergelijking met Joni Mitchell, met name ten tijde van haar Hejira-album (1976), een van de meest invloedrijke Mitchell-albums. Daar zit wat in, hoewel Bonfires in Silver City veel dromeriger en verstilder klinkt dan Hejira. Lucie heeft het meeste materiaal voor Bonfires… geschreven op tournee in zowel Australië als in Europa. In haar vaderland wordt Lucie Thorne inmiddels tot de vaste waarden gerekend, via de podia krijgt ze al steeds vastere voet aan de grond in Europa. In oktober en november was ze al voor acht concerten in Nederland, inmiddels toert Thorne weer door Australië.

Afwachten dus maar tot ze weer in Nederland of België is.

Tracklisting Bonfires In Silver City:

  1. Falling
  2. Till The Season
  3. Can’t Sleep For Dreaming
  4. Great Wave
  5. Correspondent
  6. Already Gone
  7. Sweet Turnaround
  8. Big News
  9. Noir
  10. When I Get There