Lon Eldridge & Steven Troch: Cool Iron
Door op 25 mei 2018

Artiest: Ron , Steven Eldridge & Troch
Album_title: Cool Iron
Genre: countryblues, ragtime
Release_date: 05/18/2018
Label: Tub Thumper Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3839486
Cool Iron Ron , Steven Eldridge & Troch
4
4

“You can’t get that stuff no more”, zo luidt het refrein dat Lon Eldridge en Steven Troch zingen. De gelijknamige song van Sam Theard die slidemeester Tampa Red in de vroege jaren dertig populariseerde, is een bijzonder toepasselijke omschrijving voor het repertoire dat dit duo anno 2018 debiteert. Steven Troch ontmoette Lon Eldridge tijdens een concert in 2015, de Mechelse harmonicaman deelde het podium met de bluesman uit Tennesssee tijdens een dubbelconcert.

Wederzijdse appreciatie voor hun muzikale verrichtingen en een gedeelde fascinatie voor de Amerikaanse blues-erfenis leidde eind vorig jaar naar een uitgebreide tournee. Er prijken overigens twee nummers die werden geregistreerd op het afsluitende concert in Kaffee Zapoi in Mechelen, uiteraard is de deltapionier Robert Johnson daarbij van de partij.

Naast een ‘reguliere’ interpretatie van Kind Hearted Woman Blues duikt er na de adaptatie van Traveling Riverside Blues als bonus nog een alternatieve opname van die klassieker op. Evenals de overige tracks werden die in de Tub Thumper Studio’s vakkundig vastgelegd door Bird Stevens.

Zoals Eldridge en Troch al op eerder op hub studiowerk illustreerden, beperken ze zich geenszins tot vrijblijvende interpretaties, hun eigen signatuur is duidelijk aanwezig. Zo kleurt de in inventieve wisselwerking tussen Eldridge’s picking op zijn resonator en Trochs harmonica exploten op de Hohner in het van Fred Mc Dowell’s afkomstige Wished I Was In Heaven Sitting Down en Oh Daddy Blues, Eldridge’s ode aan de eveneens uit Chattanooga afkomstige legendarische bluestante Bessie Smith. Ain’t Miss behavin’ van Fats Waller is een ander, bijzonder geslaagd jazzy uitstapje in authentieke ragtimestijl.

Ook eigen werk komt aan bod, zo pakt Eldridge uit met  verfijnde fingerpicking in Leavin’ My Blues With You hij wordt daarbij ondersteund door van die ritmische ‘train shuffles ‘op het smoelschuivertje. Troch toont zijn meesterschap op de chromatische schuif in het aan de musette traditie schatplichtige Sunday Morning Waltz. Puik, avontuurlijk werk van twee hedendaagse maestro’s in de akoestische blues traditie.

Tracklisting Cool Iron:

  1. You Can’t Get That Stuff No More
  2. Sunday Morning Waltz
  3. Kind Hearted Woman Blues
  4. Wished I Was In Heaven
  5. Oh Daddy Blues
  6. Ain’t Misbehavin’
  7. Leavin’ My Blues With You
  8. Jack O’Diamonds
  9. Traveling Riverside Blues

Bonustrack: Kind Hearted Woman Blues ( Alt. Take)

Written in Music Nieuwsbrief