Loes Swinkels – Nothing As I Know
Door op 25 juni 2015

Artiest: Loes Swinkels
Album_title: Nothing As I Know
Genre: Roots
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Nothing As I Know Loes Swinkels
4
4

Het is een cliché, maar als singer-songwriter Loes Swinkels Amerikaanse zou zijn en geen Nederlandse, was ze wellicht allang een internationale ster geweest. In eerdere recensies wordt ze on-Nederlands goed genoemd, wat veel zegt over haar kwaliteiten maar ook veel over de benadering die muzikanten van eigen bodem doorgaans ten deel valt.

In haar biografie wordt geschreven dat haar wieg dan wel in Limburg stond, maar dat dat even goed in Texas had kunnen zijn. Als meisje schreef ze al poëzie, om op 16-jarige leeftijd de akoestische gitaar op te pakken. Haar liefde ging vooral uit naar blues, soul en de mengstijl die sinds jaar en dag bekkend staat als Americana. Niet gehinderd door theoretische kennis ontwikkelde Swinkels een intuïtieve stijl van liedjesschrijven. In 2009 bracht ze haar eerste album uit, getiteld Passionate Lonely. Inspiratiebronnen waren onder meer Bonnie Raitt, Susan Tedeschi en Patty Griffin. Ze heeft inmiddels een baan in de geestelijke gezondheidszorg, maar in interviews komt een sterke spirituele kant naar boven.

De zangeres, gitariste en songschrijfster wordt op dit tweede album begeleid door enkele van de beste Nederlandse rootsmuzikanten en die spelen niet zomaar overal op mee. Richard van Bergen is al herhaaldelijk uitgeroepen tot beste bluesgitarist van Nederland en ook BJ Baartmans is een in rootskringen bekende soloartiest en veelgevraagd gastgitarist. Rob Geboers speelt Hammond en producer Gabriël Peeters bespeelt ook diverse instrumenten. Swinkels’ eigen fraaie Gibson ES335 elektrische gitaar heeft eveneens een prominente rol, zowel in beeld als in geluid. Voor haar live optredens kan ze inmiddels een beroep doen op een vaste band.

De thematiek van Nothing As I Know is de liefde, in het bijzonder een recent verbroken relatie, geborgenheid en verwerking van verlies. Positief punt is dat dat vaak erg mooie platen oplevert, denk maar aan Desire van Bob Dylan, Rumours van Fleetwood Mac of Layla and Other Assorted Love Songs van Derek & The Dominoes. Hooguit zou je kunnen zeggen dat de rock ‘n roll nog wat ontbreekt in haar muziek. Maar Swinkels is nog jong, dit is pas haar tweede album en ze zal zich ongetwijfeld nog sterk ontwikkelen.

Tracklisting Nothing As I Know Now:

 1. Nothing As I Know Now
 2. Love All Around
 3. Sending Love & Hope to You
 4. Good For Me
 5. This Love
 6. Mama
 7. December
 8. Foolish Man
 9. Forbidden
 10. Misty Feeling
 11. Cape Rainy Days
 12. Heal This Wounded Child
 13. Welcome Home