Lightnin’ Guy – Inhale My World
Door op 08 juli 2014

Band: Lightnin' Guy
Album_title: Inhale My World
Genre: Roots
Release_date: 05/23/2014
Label: Dixiefrogs Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3208491
Inhale My World Lightnin' Guy
3.5
3.5

Dat België volop muziektalent en creatieve, eigengereide geesten herbergt is geen nieuws meer, maar ook de blues scene is levendig en vitaal. Centrale man en gangmaker in de Gentse blues scene is (slide-)gitarist en zanger Lightnin’ Guy. Met Inhale My World leverde hij wederom een mooi en evenwichtige plaat af, waarop hij stevige blues en boogie afwisselt met meer Stones-achtige rocknummers en enkele langzame soulnummers.

De uit Aartrijke, West-Vlaanderen, afkomstige Guy Verlinde (1976) is wat je noemt een bezig baasje. ‘I’m fully booked for the rest of 2014’ meldt hij op z’n website. Op 25-jarige leeftijd speelde hij bluesharp in de bluesband Mo’ Rice samen met de grote man van de West-Vlaamse blues, gitaarheld en zanger Marino Noppe. Nu treedt Lightnin’ Guy op in binnen- en buitenland, met zijn begeleiders The Mighty Gators of solo met zijn akoestische gitaar, dobro of lapsteel. Daarnaast geeft hij bluesclinics op Belgische scholen en organiseert hij maandelijks een drukbezochte jamsessie in een café in Gent, samen met zijn wapenbroeder in de blues Tiny Legs Tim. Ook bij buitenlandse collega-bluesartiesten is Guy gezien.

Op z’n achterste zit hij dus zelden en dan nog is het meestal om de akoestische gitaar te bespelen. Zijn belangrijkste talent ligt op het vlak van elektrische en akoestisch slide-gitaar. Lightnin’ Guy’s slide-spel is vloeiend, melodieus en zeer herkenbaar. Dat neemt niet weg dat hij ook een goede songwriter is. Z’n vocale bereik is wat beperkter, maar door de goede nummers, zijn tomeloze inzet en muzikaliteit doet dat niks af aan het luisterplezier. Bovendien kan hij rekenen op een enorm goede begeleidingsband.

Het album opent met Mr. Maxwell Street, een ode aan Marino Noppe die hem ooit op het spoor van de blues en vooral slide-gitaar zette. Hoewel niet vies van een stevig potje boogie en vuige up tempo blues, schittert Lightnin’ Guy ook in persoonlijk getinte, langzame nummers als Here I Am en Caged Paradise, of het Stones-achtige Silent Violence. Op ‘Sint-Raphael Blues’ doet hij qua volume een stapje terug en pakt hij de akoestische gitaar op.

Inhale My World is alweer zijn zesde album. Guy en band klinken als altijd gedreven en vol soul. Mocht dit album naar meer smaken, dan is ook Banana Peel Sessions, in 2009 opgenomen in deze legendarische bluesclub in Ruiselede, de moeite waard. ‘Laissez le Bon Ton Roulet!’, zoals hij de zydeco-muzikanten uit Louisiana na zegt.

Tracklisting Inhale My World:

 1. Mr. Maxwell Street
 2. Inhale My World
 3. Caged Paradise
 4. Start To Dance
 5. Powered By The Blues
 6. Here I Am Baby
 7. Four Hands
 8. So Much In Love
 9. Silent Violence
 10. Into Your Arms
 11. Breakin’ Out
 12. Sint-Raphael Blues