Levi Cuss – Night Thief
Door op 15 maart 2017

Artiest: Levi Cuss
Album_title: Night Thief
Genre: Singer-songwriter, rootsrock, countyrock
Release_date: 03/10/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Night Thief Levi Cuss
4
4

Zoals menige blueslui en country outlaws ging het levenspad van Levi Cuss niet bepaald over rozen.  Op piepjonge leeftijd verliest hij zijn vader en komt als onhandelbare tiener in een spiraal van drank drugs en criminaliteit terecht die naar een verblijf in de gevangenis leidt maar ook tot enige bezinning. Cuss verhuist met de vrouw van zijn leven naar Costa Rica en krijgt daar zijn leven min of meer onder controle. Helaas loopt het huwelijk op de klippen en belandt hij terug in Alberta, blijft daar  gelukkig ver weg van zijn vroegere destructieve levenswandel en vindt een uitweg in de muziek.

In 2013 komt Levi Cuss aanzetten met It’s War een eerste langspeler die hij tijdens een aansluitende tour in Canada probeert te slijten. Nauwelijks een jaar later engageert hij producer Steve Dawson voor de tweede langspeler die in zijn Hen House studio wortd opgenomen. De bijdrage van multi-instrumentalist Dawson en enkele vertrouwde sessielui genereren een sobere en tegelijk rijk geschakeerde achtergrond met prachtig gitaarwerk, huilende pedalsteel en inventieve toetsenbijdragen.

De onderwerpen van zijn songs zijn grotendeels autobiografisch. Op snedige snarenrepliek en een huppelend orgeltje rekent Cuss af met een dominante en zelfzuchtige ex in Divide. Het monotono parlando onderbouwd met duistere gitaarspinsels in Dark Horse creëert het monotone parlando een desolate, dreigende sfeer. Grandma is een ontroerende, doodeerlijk ode en illustreert zijn hechte band met zijn ondertussen overleden oma die hij in zijn gedachten blijft bezoeken op zondag.

Een enkele cover, het van J.J.Cale afkomstige Bringing It Back wordt in een rudimentaire zompige boogie getransformeerd terwijl Tecumseh en vooral Cut My Teeth waarin niet alleen de harmonische zangpartijen naar de jonge Jayhawks refereren, ogenschijnlijk wat luchtiger van toon zijn. Night Thief is een te koesteren persoonlijk werkstuk van authentiek storyteller dat gelukkig terug opgevist wordt naar aanleiding van de Britse tour in het najaar. Hopelijk is er ook een tussenstop in onze contreien.

Tracklisting Night Thief:

 1. Red City River
 2. Cut My Teeth
 3. Pills
 4. Bringing It Back
 5. Tecumseh
 6. Saturday night
 7. Murder Of Crows
 8. Grandma
 9. Tongues
 10. Divide
 11. Dark Horse
 12. Utumbo