Levi Cuss – Just Below Radio (Vols. 1 & 2)
Door op 31 oktober 2017

Artiest: Levi Cuss
Album_title: Just Below Radio
Genre: Singer-songwriter, folkrock
Release_date: 11/03/2017
Label: self released
Rating: Vier sterren (4)
Just Below Radio Levi Cuss
4
4

De voorgeschiedenis van de merkwaardige Canadese muzikant Levi Cuss werd onthuld naar aanleiding van de  recensie van het terug opgeviste Nightthief. Die tweede langspeler toont Cuss als een doodeerlijk autobiografisch verslaggever die zijn de zwarte periode in zijn turbulente levenswandel niet wegmoffelt. En dat is niet anders op  het derde werkstuk opgebouwd met twee epeetjes.

Drank, drugs overspel en de  onvermijdelijke kater achteraf komen meteen aan bod in het wrange White Lies over de  hopeloze relatie met een barmeid en het enigszins door cynische humor getemperde One Night Stand, ontnuchterende kijk op het internet tot stand gekomen date. Opvallend is de stevig rock benadering die producer en gitarist Dawson genereerd. Die rockende ondertoon met stevige ritmesectie is alomtegenwoordig  maar wordt enigszins getemperd door pedalsteel en piano in Hardwood. Orgel en slide creëren een bluesy sfeer in The Hunt een epos over de genadeloze jacht op de bizon, een verhaal dat overtuigend overkomt met dat rauwe stemtimbre. Met die vier nummers hebben, we het eerste volume gehad.

Blijkbaar heeft Cuss zich vrij snel bedacht, er volgde een tweede lading die Cuss daar letterlijk aan toevoegt, eigenhandig met Ducttape verbonden. Dat tweede deel gaat opnieuw vrij stevig van start met het op hitsig parlando en gitaarriffs gebouwde Shoreditch High. Schril contrasterend met de broeierige stadsblues ademt Blew It All Away met een fraaie combinatie van galmend snarenwerk en pedalsteel de rurale sfeer van Cuss’ thuisland uit, ongetwijfeld de mooiste song. Hoewel het in duistere tragiek gedompelde Junction 21 met dat funky rollende pianootje en het naar een verloren geliefde hunkerende Alena evenmin ontgoochelen. Levi Cuss levert opnieuw aangrijpend spul af.

Tracklisting Just Below Radio (Vols. 1 & 2):

Vol. 1:

  1. White Lies
  2. One Night Stand
  3. Hardwood
  4. The Hunt

Vol 2:

  1. Shoreditch High
  2. Blew It All Away
  3. Junction 21
  4. Alena