Leve de reclame!
Door op 06 november 2010

Genre: Blues, Bluesrock, Pop, Easy Listening, Lounge
Label: Excelsior Recordings, Munich Records
Rating: Vier sterren (4)
4
4

Wat hebben Tommy Ebben en Amatorski met elkaar gemeen? Mocht je antwoord zijn dat je ze geen van beiden kent, dan mag je je dubbel schamen. Nee, kijk nog maar eens naar de titel van dit verhaal: juist, allebei zijn ze te horen in een commercial. Daarnaast hebben allebei net een album uit, hoog tijd dus om die eens te bespreken.

Tommy Ebben & The Small Town Villains

Allereerst Tommy Ebben, bij hem gaat het om de reclame van de grootste telecomgigant. Het album heet Dreamless Slumbers, het nummer dat hij speelt in de reclame heet She won’t tell. Het laat meteen horen waar de kracht van Ebben ligt: bij de blues. Pakkende riffs, goed en ongedwongen gitaarspel en een mooie licht schurende stem (a la Freedy Johnston) die erg goed past bij de muziek. De criticasters die altijd roepen dat in Nederland geen goede bluesrock gemaakt wordt, die moeten maar eens luisteren naar dit nummer. En vervolgens hun ongelijk erkennen.

Qua blues is dit nummer van de in totaal veertien op het album wel het vetst, de rest heeft een meer akoestische sfeer die ook wat tegen de americana aanhikt. Natuurlijk is de keuze voor instrumenten als banjo en mandoline daar ook debet aan.

Voor zijn rol in de reclames van hetzelfde bedrijf kreeg David Beckham destijds naar zeggen 3 miljoen pond (voor 3 jaar). Zo veel heeft Ebben vast niet gehad. Hoewel hij met zijn prachtige muziek zeker hetzelfde verdient als zo’n over het paard getilde sporter. Ach, dan moet Ebben maar wat vaker het podium op om de centen te vangen. Daar zal iedere muziekliefhebber blij mee zijn.

Komende optredens Tommy Ebben solo en met The Small Town Villains:

27-01: De Harmonie (Edam)
03-02: Cul de Sac (Tilburg)
04-02: ForumImages (Groningen)
06-02: Plein 79 (Den Bosch)
18-02: Paradiso (Amsterdam) -> support Tony Joe White

Amatorski

Hoewel compleet anders, blij mag die liefhebber ook worden van de muziek van die andere naam: Amatorski. Je zou ze kunnen kennen van de reclame van een bekend merk bronwater. De formatie komt trouwens uit Gent, dus net als dat watertje uit België. Het nummer dat ze spelen heet Come home. Het viertal heeft net een EP uitgebracht met daarop vier nummers. Mocht dit gebrek aan marketinginzicht anno 2010 je verbazen, datzelfde geldt voor ondergetekende hoor. Toch gaat het op Written in Music niet over marketing, maar over muzikale parels. En zo mogen alle vier nummers op de EP wel genoemd worden.

Bijna nog mooier dan Come home is het nummer The king. Ook in die typische Amatorski-stijl: prachtige ingetogen, breekbaar. Of zoals onze zuiderburen het noemen ‘zweverige fluisterpop’. Een typering die volgens sommigen misschien als een belediging klinkt, maar dat zeker niet is. Nee, de enige belediging die te bedenken is, is dat je als luisteraar maar vier nummers krijgt, terwijl je er veel meer zou willen horen. Laten we dus hopen dat 2011 een compleet album van Amatorski gaat brengen. In België zijn ze al hard op weg om een hele grote naam te worden en neem het van ons aan, in Nederland gaat dat ook gebeuren.

Wat dat betreft hebben Tommy Ebben en Amatorski dus nog iets gemeen: allebei een grote belofte, waar we hopelijk nog heel veel van gaan horen. En om die reden mogen we toch wel zeggen: leve de reclame!