Legendarische Rockpalast komt naar Nederland
Door op 09 november 2010

Het legendarische Rockpalast komt voor opnames naar Nederland! Cultureel Podium Roepaen in Ottersum is de gelukkige om deze primeur te hebben. Op 14 december zullen de Duitse camera’s draaien, als de band Woven Hand een intiem, semi-akoestisch concert geeft in de prachtige kapel van het voormalige klooster.

Er was al een samenwerking tussen Rockpalast en Eurosonic (Groningen), maar voor eenmalige concerten is het de eerste keer dat het vermaarde Duitse programma over de grens naar Nederland stapt. Ottersum ligt in de buurt van Nijmegen, dus dicht bij de Duitse grens. Het bestuur van Roepaen is zo slim geweest om zich van die grens niets aan te trekken, kort geleden zijn dus contacten ontstaan met onze oosterburen. Toen de makers van Rockpalast hoorden dat Woven Hand in Roepaen zou spelen, gaven ze aan graag te komen voor opnames.

Rockpalast? Woven Hand? Roepaen?

Minstens twee van de drie zou je toch moeten kennen hoor. Ja, de komende drie alinea’s zijn voor de cultuurbarbaren onder ons. Of laten we het positief houden, de komende drie alinea’s zijn verplichte wetenschap voor iedere liefhebber van eerlijke muziek:

Allereerst iets over Rockpalast, het muziekprogramma van de Westdeutscher Rundfunk (WDR). Het programma loopt al vanaf 1974 (toen ELO de aftrap verzorgde in Hamburg). Tussen 1986 en 1995 werd het vervangen door Rocklive. In de loop der jaren zijn zo honderden kleine, grote en hele grote muzikale helden in Rockpalast te bewonderen geweest. Om er van die laatste een aantal te noemen: David Bowie, Chicago, Dire Straits, Elvis Costello, Grateful Dead, Little Feat, Bob Marley & the Wailers, Van Morrison, The Police, R.E.M., Steve Miller, Ten Years After, Muddy Waters Bluesband, The Who, U2 en ZZ Top. De Duitse zender zendt wekelijks concerten uit, op radio en televisie. Een groot voorbeeld dus, voor de Nederlandse publieke omroep!

Dan wat korte info over Woven Hand. Het is de band uit Denver, Colorado van David Eugene Edwards, de voormalige zanger van 16 Horsepower. De band maakt muziek die te omschrijven is als een donkere mengeling van rock, country en folk. Eerder dit jaar kwam hun zesde album uit, met als titel The Threshingfloor.

RoepaenTot slot, mocht de naam Roepaen je niets zeggen, ga dan snel eens kijken. Roepaen is van boerderij via klooster en inrichting uitgegroeid tot een succesvol podium. Het is een werkelijk prachtige locatie met mooie zalen, goede akoestiek en een geweldige programmering. Muziekliefhebbers noemen het al het ‘Paradiso van het oosten’. Het enige nadeel is, dat het qua openbaar vervoer lastig te bereiken is. Blijf dus van de fles of zorg voor een Bob en ga erheen. Zeker weten dat je terug zult komen!