Legendarische Allen Toussaint komt naar Antwerpen
Door op 05 november 2015

Artiest: Allen Toussaint

Het belang van pianist, producer en arrangeur Allen Toussaint kan nauwelijks overschat worden, zijn songcatalogus vormt sinds de jaren vijftig de rode draad in de ontwikkeling van de muziek uit New Orleans en de rythm ’n blues in de Verenigde Staten. Als teenager speelt de zoon van een trompettist   als pianist bij The Flamingoes de band van Snooks Eaglin.  Earl King, een andere bluesgitarist vraagt de jonge Allen om in te vallen voor Huey Piano Smith en de legendarische producer en arrangeur Dave Bartholomew vraagt hem voor de pianopartijen voor opnamesessies van Fats Domino. Later is hij naast Domino bij sessies met Smiley Lewis betrokken.

Op einde van de jaren vijftig maakt hij naam als huisproducer van het Minit label waar hij songs aanlevert voor Ernie K Doe, Lee Dorsey, Chris Kenner, Benny Spellman maar ook Irma Thomas en Aaron Neville scoren hits met songwerk van Toussaint die omwille juridische en praktische redenen vaak tekent met Naomi Neville, de naam van zijn moeder. Toussaint begeeft zich in 1958 al op het solopad onder het wat doorzichtige pseudoniem Tousan neemt hij The Wild Sound Of New Orleans, een integraal instrumentaal werkstuk op. Nauwelijks een handvol opvolgers zullen uitkomen.

Toussaint voelt zich opperbest in de schaduw, in de jaren zeventig is hij een druk bevraagd arrangeur en producer in combinatie met The Meters. Tousaints Seasaint Studios krijgen naast evidente gasten als Dr. John en Labelle bezoek van Paul McCartney, Paul Simon en  Boz Scaggs, Bonnie Raitt,  Roling Stones en Robert Palmer graaien gretig in de songcatalogus. Jess Roden en Frankie Miller, toevallig twee van mijn favoriete Britse vocalisten, werken midden jaren zeventig bijna gelijktijdig samen met de geniale producer. Het betreft de productie van de helft van Rodens solodebuut Voor Milller wordt  With You In Mind gecomponeerd en de Schot met de soepele soulstrot ontfermde zich eveneens over het als Play Something Sweet vermomde Brickyard Blues op het nog altijd  ten zeerste aanbevolen High Life. Met het verdwijnen van de  wonderlijke alliantie met The Meters wordt het wat minder druk in de studio langs Clematis Avenue. The Band engageert Toussaint als arrangeur van de blazers sectie voor hun fameuze afscheidsconcert. Met lange tussenpauzes volgt er na Southern Nights en Motion nog meer jazzy georiënteerd werk zoals Connected en The Bright Mississipi.

Orkaan Katrina die  zijn huis en kantoor in New Orleans van de kaart veegt brengt de solocarrière letterlijk in een stroomversnelling. Toussaint vlucht naar New York waar hij tijdens een benefiet Elvis Costello. Een ontmoeting die in The River In Reverse en een jaar later in een tournee van het duo resulteert. Voordien komt de elegante Creool die zelden toert al eens in de AB concerteren. Het moet van de zomer van ’98 geleden zijn toen prijkte de naam Toussaint op de affiche van het bluesfestival in Peer voor een exclusieve passage.  De nasleep van de orkaan Katrina heeft daar verandering in gebracht. Binnenkort wordt de man 78 voor alle  zekerheid toch maar eens naar De Roma afzakken.

The Allen Toussaint Quartet op 12 november in De Roma.