Laura Veirs – Warp and Weft
Door op 24 augustus 2013

Artiest: Laura Veirs
Album_title: Warp and Weft
Genre: alternative, roots, Rock
Release_date: 08/24/2013
Label: Bella Union
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3226614
Warp and Weft Laura Veirs
3.5
3.5

Warp and Weft is alweer het negende album van singer-songwriter Laura Veirs. Haar muziek kenmerkt zich meestal door een grote folkinslag, rock en een vleug country. Vergeleken met haar eerdere werk, zoals het erg mooie July Flame van 3 jaar terug, klinken haar laatste paar albums vooral veelzijdiger, warmer en met rijkere instrumentatie. Die lijn zet ze hier voort, maar een zekere luchtigheid en lichtvoetigheid, die deze albums kenmerkten, blijft hier achterwege. Dit is een vrij donker album.

Aangezien dit album werd opgenomen toen Veirs acht maanden zwanger was, is dat een belangrijk thema van dit album. De vertwijfeling over het moeder zij, de angst dat er wat met het kindje zou gebeuren, maar ook de blijdschap en de liefde. Instrumentaal houdt dit album het midden tussen een desolate woestijnsfeer en “gezellige koffiedrinkmuziek”. Op dat verschil in geluid zijn vooral de gitaren van grote invloed; dan weer rustig tokkelend en dan weer breed uitwaaierend.

Mede door prominente gastbijdrages van The Decemberists is ook dit album rijk gearrangeerd. Dit wil wel eens bombastisch overkomen en geeft soms de indruk dat de muziek belangrijker is dan haar stem en -teksten Op die momenten verliest de muziek aan intimiteit en intensiteit. Ondanks de donkere sfeer en zware teksten, gebeurd het soms dat nummers voorbij kabbelen, zonder dat je het door hebt. Een klein minpuntje op een mooi album, waar weinig mis mee is, maar dat ook nergens in uitblinkt.

Tracklisting Warp and Weft:

 1. Sun Song
 2. America
 3. Finster Saw the Angels
 4. Dorothy of the Island
 5. Shape Shifter
 6. Ghosts of Louisville
 7. Say Darlin’ Say
 8. That Alice
 9. Ikaria
 10. Sadako Folding Cranes
 11. Ten Bridges
 12. White Cherry