Laura Veirs – July Flame
Door op 14 januari 2010

Artiest: Laura Veirs
Album_title: July Flame
Genre: Folk, alternative
Release_date: 01/07/2010
Label: Raven Marching Band Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2699580
July Flame Laura Veirs
4
4

Hoeveel albums moet Laura Veirs nog maken voordat iedereen doorkrijgt hoe vreselijk goed ze is? Met ‘July Flame’ maakt ze alweer haar zevende prachtige album.

Met een achtergrond in de punk (ze startte ooit haar eigen vrouwenpunkband Rair Kx!!) maakte, de oorspronkelijk uit Colorado afkomstige, Veirs haar debuut pas op 26 jarige leeftijd. Het album Laura Veirs (1999) liet Veirs puur met haar gitaar en (direct al) geweldige liedjes horen. Een nieuw groots talent bleek geboren. Haar indringende stem, de rijke melodieën en sobere begeleiding maakten gelijk grote indruk. Pas voor haar derde album Troubled By The Fire werkte ze samen met een band. Het bleek haar liedjes nog rijker en diverser te maken. Met de groei van de fanbase werd ze door het aan Warner Music gelieerde Nonesuch binnen gehaald. De 3 prachtalbums die ze daar uitbracht vonden hun weg naar het publiek maar Veirs bleek niet tevreden over de aandacht die het platenlabel haar gaf.

Voor haar nieuwe album July Flame besloot ze dus haar eigen Raven Marching Band Records nieuw leven in te blazen. Het label waar ze ook haar eerste 2 albums op had uitgebracht. Distributie in Europa beloopt via het vermaarde Bella Union label waar ook o.a. Fleet Foxes en Midlake op zitten. Bella Union eigenaar Simon Raymonde is misschien wel haar grootste fan)

July Flame betekent een terugkeer naar haar meer akoestische eerste albums, waar juist haar laatste 3 (Nonesuch) albums een meer band georiënteerd geluid lieten horen. De folk-achtige sfeer die op het nieuwe album gecreëerd wordt, maken de songs intrigerend en emotievol. De akoestische basis biedt de mogelijkheid met fraai gekozen instrumentatie de songs perfect aan te vullen.

Samen met vriend/producer Tucker Martine is een album tot stand gekomen dat in volle glorie de songschrijvers klasse van Veirs laat horen. Haar stem, indringend en emotioneel als altijd, geven een mooie ruimte voor haar warme poëtische teksten. Jim James (My Morning Jacket, Monsters Of Folk) laat in de ideale dubbelzang met Veirs grote indruk achter. Twee van de songs waarin hij harmonievocalen zingt, de prachtige albumopener I Can See Your Tracks of het ronduit schitterende Sun Is King zijn absolute hoogtepunten. Daarnaast mogen ook Little Deschutes en het met sfeervolle strijkers verrijkte Sleeper In The Valley niet onvermeld blijven. July Flame is een album vol prachtsongs die door heel veel mensen gehoord dienen te worden.

Tracklisting July Flame:

 1. I Can See Your Tracks
 2. July Flame
 3. Sun Is King
 4. Where Are You Driving?
 5. Life Is Good Blues
 6. Silo Song
 7. Little Deschutes
 8. Summer Is The Champion
 9. When You Give Your Heart
 10. Sleeper In The Valley
 11. Wide-eyed, Legless
 12. Carol Kaye
 13. Make Something Good