Lake Street Dive – Bad Self Portraits
Door op 27 februari 2014

Band: Lake Street Dive
Album_title: Bad Self Portraits
Genre: Roots
Release_date: 02/24/2014
Label: Signature
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3280363
Bad Self Portraits Lake Street Dive
4.5
4.5

De eerste kennismaking voor velen met Lake Street Dive uit Brooklyn was dat opvallende Youtube-filmpje waarop de groep te zien is op straat in de suburbs van Boston met een gloedvolle, creatieve cover van I Want You Back van The Jackson 5. Dat optreden, sinds mei 2012 anderhalf miljoen keer bekeken, gaf op dat moment goed weer waar het viertal stond: leuke, akoestische covers in een country/jazzjasje. Het filmpje promootte de EP Fun Machine, waarop vijf van die covers stonden. De groep had een jaar eerder overigens al een volledig album uitgebracht.

Het net verschenen tweede volledige album Bad Self Portraits laat een enorme groei horen. Frontvrouw Rachel Price was al een geweldige zangeres en heeft wat dat betreft niet echt een gigantische ontwikkeling hoeven doormaken. De ‘harmony vocals’ van de twee dames twee heren zaten al vanaf dag één geramd, dus ook op dat vlak is het hier weer genieten.

Muzikaal heeft de groep het palet uitgebreid richting (vooral) jaren zestig-invloeden. Denk aan de girlgroups en het Brill Building-materiaal (Goffin & King, Jeff Barry & Ellie Greenwich), maar ook de Stax-soul waarin een grote plaats in ingeruimd voor blazers. Weliswaar heeft Lake Street Dive geen blazerssectie tot zijn beschikking, het is gitarist/trompettist Mike ‘McDuck’ Olson die in bijvoorbeeld Better Than een mooie solo weggeeft, de Stax-‘feel’ is wel aanwezig.

Verschillende bandleden schrijven de -scherpe- teksten, maar de rol van bassiste/pianiste Bridget Kearney is het grootst. Zij tekent voor vijf van de elf songs. Titeltrack Bad Self Portraits vertaalt op een fraaie manier een verhaal over liefdesverdriet naar het idioom van de selfie-generatie:

Stuck taking landscapes
Stuck taking still lifes
Stuck making sculptures
I’m out here taking bad self portraits
Of a lonely woman

De fotografie-metafoor wordt ook gebruikt in Stop Your Crying:

I am a protograph, a moment stuck in time
The margin ceased
The color is beat
And resigned

Muzikaal bijzonder aanstekelijk is het nummer Seventeen, waarin het ‘had ik je maar eerder ontmoet’- thema is verwoord:

I wish I’d met you when I was seventeen
Before I kept hands so clean
Before you went and made some fool your queen
I think we could have had a good time

Onthoud dat deze geweldige teksten zijn gespeeld op heerlijk aanstekelijke rootsmuziek en dat ze onberispelijk worden gezongen. Zangeres Rachel werd al met zowel Etta James als Bonnie Raitt vergeleken. Daar zou Written in Music graag Natalie Merchant aan toevoegen. En waar die Amerikaanse recensenten het vreemd genoeg ook nog niet over over hadden, was de moeder aller vrouwelijke singer-songwriters Carole King. Ook haar fakkel kan Rachel Price als vocaliste met recht overnemen. Al moet ze voor de songschrijverscapaciteiten dan wel bij bandmaatje Kearney aankloppen.

Lake Street Dive is inmiddels bezig aan een uitgebreide tournee, die ze dit voorjaar ook in Nederland brengt. Aanrader!

Tracklisting Bad Self Portraits:

 1. Bad Self Portraits
 2. Stop Your Crying
 3. Better Than
 4. Rabid Animal
 5. You Go Down Smooth
 6. Use Me Up
 7. Bobby Tanqueray
 8. Just Ask
 9. Seventeen
 10. What About Me
 11. Rental Love