Kyla Brox – Throw Away Your Blues
Door op 13 juli 2016

Artiest: Kyla Brox
Album_title: Throw Away Your Blues
Genre: Roots
Label: Kyrabrox.com
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3544753
Throw Away Your Blues Kyla Brox
3.5
3.5

De 36-jarige Kyla Brox begon als achtergrondzangeres in de band van haar vader, maar als je het openingsnummer If You See Him hebt gehoord, wordt gelijk al duidelijk dat een dienende rol haar geen recht doet.

In tegenstelling tot de meeste donkere blues-artiesten komt zij uit Engeland, meer bepaald Stockport bij Manchester. Haar vader Victor Brox is eveneens blueszanger en werkte in de jaren zestig met Jimi Hendrix, Eric Clapton, Dr. John, Charlie Mingus, leden van Deep Purple en een groot aantal namen uit de beroemde Britse blues scene in die tijd.

Brox heeft een lekker soepele, gospelachtige stem die ook flink rauw kan klinken. Dat in combinatie met een sobere begeleiding en een soms lekker vuil klinkende Fender-gitaar zorgt voor een fijne blues sound. Soms zijn er uitstapjes richting soul en gospel. De basgitaar wordt bespeeld door haar echtgenoot Danny Blomeley, met wie Brox de nummers heeft geschreven. Het album is opmerkelijk genoeg opgenomen in het Overijsselse Dalfsen, in de studio van Jan Kisjes.

Choose Me kent een lekker upbeat ritme en moduleert mooi tijdens de gitaarsolo. Road Home is eerder een laidback soul-nummer, met inventief gitaarspel. Run Our Home gaat over de aloude klacht van vrouwen dat mannen niets doen in het huishouden. Ze is het even helemaal beu en laat hem achter met de vuile vaat. Leuk trouwens, weer eens met een fluit in plaats van de geijkte blues-gitaar of blues-harp. De muzikanten verstaan hun vak eveneens uitstekend. Ain’t Got Time zit meer dan knap in elkaar, met een geweldige rockabilly-/countrysolo op de Fender Telecaster en een inventief spelende ritmesectie.

Om kort te gaan: goed en gevarieerd songmateriaal, vakbekwaam en inventief gespeeld en vooral een enorm goede stem. Deze dame biedt weer eens een ander smaakje in het blues-landschap.

Tracklisting Throw Away The Blues:

 1. If You see Him
 2. Lifting The Blues
 3. Beautiful Day
 4. When We’re Alone
 5. Choose Me
 6. Road Home
 7. Run Our Home
 8. Ain’t Got Time
 9. Change Your Mind
 10. Song For The Lonely
 11. Lovin’ Your Love
 12. Honestly Blues
 13. 365
 14. I Will Love You More