Korby Lenker – Thousand Springs
Door op 15 maart 2018

Artiest: Korby Lenker
Album_title: Thousand Springs
Genre: folkpop, singer-songwriter
Release_date: 03/16/2018
Label: Soundly Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3728623
Thousand Springs Korby Lenker
3.5
3.5

Voor menig artiest zijn opnamesessies in de studio de ultieme bekroning van een artistiek rijpingsproces waarbij al dan niet ouder werk wordt vastgelegd. Dat blijft ook voor Korby Lenker een uitdaging, hij gaat daarbij nog een stapje verder en besloot om telkens een andere locatie op te zoeken in zijn  thuisstaat Idaho. Zo sloeg hij zijn zijn tentje op aan de rand van Snake River Canyon,  logeerde in een blokhut in Sun Valley en bezocht het mortuarium dat zijn vader beheert. Op die plaatsen die hem nauw aan het hart liggen, nam hij ondersteund door zijn akoestische gitaar een song op.

Het songwerk van Thousand Springs werd al dan niet in samenwerking met zijn muzikale vrienden als Amy Speace, Molly Tuttle, Robby Hecht en John Martin gecomponeerd. Lenker ging die opzoeken in hun verblijfplaatsen. Zo doorkruiste hij de VS om hun instrumentale bijdragen vast te leggen in hotelkamers, tuintjes en een boekenwinkel in Madison, Wisconsin, Seattle, Portland, Oregon, Los Angeles, Boston, Austin en zijn huidige thuisbasis Nashville.

Met zijn zachte, fluisterende stem wordt een aangename folksfeer gecreëerd in songs die haast geruisloos voorbij kabbelen zoals Friend and a Friend en Nothing Really Matters dat met een afro getinte bluegrassound onbeschaamd naar Paul Simons Graceland periode lonkt, bij Stormy Seas denken we eerder aan vlakke waterspiegels terwijl Father To The Man op een ongevaarlijke reggaebeat drijft.

Een enkele keer wordt de (iets te) behaaglijke sfeer even doorbroken met de aanstekelijke combinatie van Anthony Da Costa’s elektrische gitaar en een gloedvol hammondorgel. In een wat steviger rockend Last Man Standing, een verhaal over Chief Sitting Bull, geïnspireerd door het boek Bury My Heart At Wounded Knee. Een catchy, op accordeon en de bariton ukelele van Chris’Critter’ Eldridge fladderende Book Nerd met achtergrondzang van Nora Jane Struthers, sluit daar mooi bij aan.

Het zijn Northern Lights, Love Is The Only Song, een sober geïnstrumenteerde, met cello gelardeerde pianoballade die ons echt  beroeren en bovenal Wherever You Are. De enige song die hier in oorspronkelijke vorm zonder aanvullende instrumentatie wordt gepresenteerd. Alleen met zijn akoestische gitaar laat Korby Lenker nog de sterkste indruk na, zo hoort het voor de ware troubadour.

Tracklisting Thousand Springs:

 1. Northern Lights
 2. Friend and a Friend
 3. Nothing Really Matters
 4. Last Man Standing
 5. Book Nerd
 6. Uh Oh
 7. Stormy Seas
 8. Father To The Man
 9. Late Bloomers
 10. Love Is The Only Song
 11. Mermaids
 12. Wherever You Are