Kings of Lies – Kings of Lies
Door op 07 oktober 2015

Band: Kings of Lies
Album_title: Kings of Lies
Genre: Roots/Alternative
Label: False Memories Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3448737
Kings of Lies Kings of Lies
4
4

Francis Kuipers is een Nederlandse kunstenaar met Britse roots, een schrijver en dichter die eveneens als scriptwriter en scenarist actief is. Hij werkte samen met de regisseur Godfey Reggio en componist Philip Glass. Kuipers componeerde de soundtracks voor films van de Amerikaanse filmregisseur Abel Ferrara. In zijn tweede thuisland Italië  concerteerde hij sinds de jaren tachtig met Gregory Corso, een adept van de beat generation en in de jaren negentig leidde hij de academie van Treviso, befaamd voor bekroonde multimedia projecten. Kuipers bestudeerde tijdens talloze omzwervingen etnische en experimentele muziekjes die zorgvuldig werden gearchiveerd.

De rijke artistieke voorgeschiedenis klinkt door op de titelloze langspeler van Kings of Lies. Het sobere, efficiënte akoestische gitaarspel van Kuipers wordt ondersteund door bassist Sam Tijoe en Franc auf dem Brinke, een percussionist die naast jazzinvloeden ook meer exotische accenten van Cubaanse en Braziliaanse origine in zijn  ritmische bijdragen herbergt. Tijoe heeft een verleden in de punk- en rockscène en zorgde voor de productie in samenwerking met technicus Joerie Saal. Begin dit jaar werd het trio in Studio 150 gesignaleerd en dat is geen toeval. In de Amsterdamse studio worden nog analoge opnametechnieken gekoesterd, zoals het gebruik van buizenmicrofoons.

Het rauwe stemtimbre van Kuipers die ondertussen de kaap van de 75 nadert, herinnert bij momenten aan Tom Waits, het parlando refereert enigszins naar de verrichtingen van Captain Beefheart. De teksten vol beeldspraak nemen een centrale plaats in. De leugen, loopt als rode draad doorheen het repertoire. In niet van ironie gespeende, vaak bizarre verhalen op intense, jachtige bluespatronen geënt, verwoord Kuipers zijn visie over groeiende onverschilligheid en onverdraagzaamheid en een hardnekkig fundamentalisme dat tegenwoordig de kop opsteekt samen met een ongebreideld opportunisme. Het resultaat is een onheilspellend duistere soundtrack die je bij het nekvel grijpt.

Het afsluitend Blindfold Blues duikt overigens op in Last Day On Earth, de apocalyptische prent van Abel Ferrara. Niet bepaald zeemzoete verhaaltjes maar confronterende observaties over de heersende moraal die je niet loslaten en bij iedere beluistering aan kracht lijken te winnen.

Tracklisting Kings Of Lies

  1. Alien Invasion
  2. Size and Lies
  3. Memories of Faith
  4. Shadows In The Dark
  5. Ooga Moogoo
  6. Houde in Flames
  7. The King Of Lies
  8. Big Joe and the man with 3 arms
  9. Blindfold Blues