Karl Blau – Out Her Space
Door op 16 november 2017

Artiest: Karl Blau
Album_title: Out Her Space
Genre: Roots
Release_date: 11/17/2017
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3723114
Out Her Space Karl Blau
4
4

De Amerikaanse songschrijver Karl Blau is geen nieuweling. Hij bracht al talloze albums uit, niet zelden in eigen beheer of via plaatselijke muzieklabels. Met hulp van platenlabel Bella Union kwam vorig jaar het prachtige Introducing Karl Blau uit, waarop hij via een selectie covers zijn liefde voor Nashville countrysoul liet horen.

Op het nieuwe Out Her Space krijgen we in tegenstelling tot de voorganger geen covers, maar een knappe reeks Blau originals. Een zegen, want daarmee levert Blau niet enkel het bewijs dat hij in staat is om oerdegelijke songs te pennen, maar ook dat hij capabel is om die zelf te produceren.

Neem een met een kwiek en aanstekelijk ritme gezegende song als Slow Children, die verrijkt wordt met subtiel trompetspel. Daarmee legt Blau meteen al wat jazzy accenten. Opener Poor The War Away, geschreven onder het Bush regime, gaat naadloos op dat elan verder. Het is een politiek getinte song, obviously, maar verzoekt de luisteraar vooral om afstand te nemen en om de zaken vanuit een wat breder perspectief te zien. Dat is zeker geen slecht advies, als u het ons vraagt. Wat in deze door dub en funk beïnvloede song opvalt is dat Blau graag speelt met samples en gemanipuleerde geluiden.

Dat hij naast songschrijver ook vader is, blijkt uit het dik acht minuten spannende Where Ya Goin’ Papa. Toch zijn de kids inmiddels al wat ouder en dus kan Blau probleemloos weer de baan op om groovy songs zoals het knappe Beckon, waarin sexy pop, dub en improvisatie elkaar vinden, road tested te maken.

Wat opvalt is de manier waarop Blau zijn songs de nodige vrijheid geeft. Los en helemaal ongedwongen. Zo laat de songschrijver af en toe ook zijn scherpere (en ronduit rommeligere) kantjes opmerken, zoals het net iets experimentelere Valley Of Sadness bewijst. Daarmee gaat hij héél even in overdrive, waardoor een song als Blue As My Name, over blues en dronkenschap, erg goed binnenkomt. Akoestische gitaren, zuiders trompetje bij. Door het rauwere geluid zit Blau hiermee niet eens zo gek ver van bands als Giant Sand en Calexico.

Een van dé hoogtepunten is I’ve Got The Sounds (Like You’ve Got The Blues) waarin Blau wederom een heerlijke, zuiderse trompetsolo dropt. Samen met Where Ya Going Papa vormt dit een van de sterkste passages op dit goed in het oor liggende album. Afsluiten doet Blau met het korte Dub The War Away, dat in een summier bestek luisteraars de weg naar de dansvloer doet zoeken, al lijkt Blau hier de door elektronica gestutte sound van Lambchop als inspiratiebron te gebruiken.

Out Her Space blijkt bij herhaaldelijke luisterbeurten een fijn groeialbum, dat een zekere samenhang vertoont met Big Inner, de plaat die hij samen met de country-psychband Great White Jenkins (met o.a. Matthew E. White) maakte. De grote sterkte is echter de ongedwongen, vrije sfeer die maakt dat veel mogelijk is.

Tracklisting Out Her Space:

  1. Slow Children
  2. Poor The War Away
  3. Beckon
  4. Valley Of Sadness
  5. Blue As My Name
  6. I’ve Got The Sounds (Like You’ve Got The Blues)
  7. Where Ya’ Goin’ Papa
  8. Dub The War Away