JPeterson – Translation Blues
Door op 05 maart 2019

Artiest: J Peterson
Album_title: Translation Blues
Genre: altcountry, singersongwriter rootspop
Release_date: 03/07/2019
Label: Self Released, U Pony Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3881105
Translation Blues J Peterson
4
4

Ruim een kwarteeuw  leeft en werkt Jimmy Peterson in Minneapolis, daar vormde hij in de late jaren negentig samen met gitarist Eric Luoma de  artistieke spil van Bellwether. Met die alt.country formatie maakten we in 2006  kennis via The Stinging Nettles . Dit op het ondertussen helaas opgedoekte Nederlandse Rosa Records uitgebrachte werkstuk was het zesde en laatste werkstuk. Nadien engageerde Peterson zich in andere muzikale projecten.

Translation Blues is een terugkeer naar de oorspronkelijke, akoestische benadering en het epeetje  dat afgelopen zomer in  de Underwood studios door zijn oude vriend  Mark Stockert werd vastgelegd. Voormalige kompanen  van Bellwether zijn eveneens van de partij. Zo zit Mickey Wirtz  aan de drumkit en zorgt hij samen met  Luoma voor harmoniërende achtergrondzang. Niet onbelangrijk bij zo’n nostalgische overpeinzingen die onvermijdelijk met ouder worden in een (te) snel evoluerende wereld

De alomtegenwoordige pedalsteel wordt beurtelings bepoteld door Joe Savage en Jimmy Johnson en versterkt de mistroostige sfeer. Achter Closer schuilt het verhaal van oude verdwenen vriendschappen en het gevoel dat je als muzikant evolueert in cirkel bewegingen, het is niet verwonderlijk dat die song nauw aanleunt bij de muziek van Bellwether.

Het door harmonica ingeleide Good Luck herinnert aan de melancholische slijpers die je in lang vervlogen tijden op de jukebox van de ondertussen verdwenen honky tonks kon selecteren. In Northern Town overschouwt Peterson de veranderingen van zijn thuishaven waarbij met het verdwijnen van oude wijken en de bewoners herinneringen vervagen en zich een gevoel van uitzichtloze vervreemding  manifesteert.

Bij de met prachtig snarenwerk opgebouwde titelsong  en het  de schrijnende afscheidssong The Road Divide wordt je evenmin vrolijk maar tegelijk wordt je afhankelijk van je gemoedstoestand door een onbehaaglijke of weldoende tristesse overmand.

Zonder een druppel te drinken wordt je dronken van weemoed bij het beluisteren van dit met  prachtige neerslachtige slowburners samengesteld EPtje dat tussen pop en alt.country meandert.

Tracklisting Translation Blues:

  1. Closer
  2. Good Luck
  3. Northern Town
  4. Come Around
  5. Translation Blues
  6. The Road Divides
  7. It’s Late