Jonny Lang – Signs
Door op 02 oktober 2017

Artiest: Jonny Lang
Album_title: Signs
Genre: Roots
Release_date: 08/24/2017
Label: Provogue
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3691959
Signs Jonny Lang
4
4

Het nieuwe album van Jonny Lang getiteld Signs heeft vier jaar op zich laten wachten. Lang is ook alweer 36 jaar en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Al op 15 jarige leeftijd, een leeftijd waarop veel muzikanten net een beetje beginnen met muziek maken kon hij al een platina plaat getiteld Lie To Me in ontvangst nemen. Jonny Lang kennen we inmiddels wel van zijn overdonderende en emotionele bluesy gitaarspel, dat sterk beïnvloed is door Albert Collins, B.B. King en Buddy Guy. Lang heeft in de loop der jaren zeer zeker een herkenbare eigen stijl ontwikkeld die dicht tegen de Rhythm & Blues en gospel aanschurkt. Zijn kwaliteiten als passionele en emotionele zanger zijn minstens zo indrukwekkend.

Het was de intentie van Lang om een album te maken dat recht doet aan de spirit van The Blues, maar ook de meer moderne invloeden zoals funk, gospel, soul en rock komen ruimschoots aan bod. Lang grijpt wat meer terug naar zijn vroege invloeden zoals Robert Johnson en Howlin’ Wolf. Een bluesvorm die veel ongepolijster is dan veel modernere blues. Tegenwoordig is deze manier van blues spelen nieuw leven ingeblazen door een nieuwe generatie Rootsy bluesbands die ook weer verder teruggrijpt naar deze oorspronkelijke en authentiekere bluessounds.

Het album Signs begint met Make It Move, een echte “Juke Joint Stomp” die eigenlijk gaat over het feit dat je in het leven zelf het heft in handen moet nemen en niet moet denken dat de dingen zich vanzelf wel regelen, iets waarvan Lang zegt dat hij daar wel moeite mee heeft en eraan moet werken om pro-actiever te zijn. Ook het hypnotiserende nummer Wisdom doet een appel op het oerblues gevoel. Veel van de songs op dit album zijn autobiografisch, niet op een literaire manier, maar meer om zijn publiek inzicht te geven in wat hij op het persoonlijke vlak zoal heeft doorgemaakt heeft de laatste jaren.

De meer stampende en rockende nummers, waarin Lang volledig tot zijn recht komt als begenadigd gitarist en zanger, zijn bijvoorbeeld Snakes, een knauwende uptempo jaren 60 blues met inventief fuzzy gitaarspel en op het einde een Hendrixachtig outtro. Last Man Standing en Bitter End klinken vervolgens dramatisch, groots en meeslepend.

De titeltrack Signs is een interessante mengeling van meeslepende R&B, gospel en vette bluesrock. Dit zet zich voort in What You’re Made Of, met dit verschil dat deze net weer wat funkier klinkt. Lang laat hier in de koortjes horen dat de invloed van Prince niet ver weg is! Wat lichter en vrolijker klinkt het swingende en gospelachtig Stronger Together met een pakkende na-na-na koortje.

Lekker rauw is Into The Light, waarbij de knauwende Fender Telecaster, het handelsmerk van Jonny Lang, je speakers uit komt scheuren. Vervolgens trekt Lang zijn indrukwekkende zangregisters helemaal open! Wauw!

Ook een ballad ontbreekt niet. Bring Me Back Home is een echte tearjerker, met een werkelijk schitterende en zeer emotionele gitaarsolo zoals alleen Lang die kan spelen. De laatste track van het album is Singing Songs dat sterk doet denken aan Tom Waits, duidelijk Jonny Lang, maar toch behoorlijk afwijkend qua sfeer en intentie van de rest van het album.

Jonny Lang heeft met Signs wederom een topalbum afgeleverd dat het beste tot zijn recht komt als je hem lekker hard draait. Daarna krijgt het album je helemaal in haar greep. Lang is in topvorm zowel als zanger en ook als technisch en creatief gitarist is en blijft hij één van de besten van dit moment. Vier jaren wachten op een nieuw album is best lang, maar dan krijg je wel kwaliteit.

Tracklisting Signs:s

 1. Make It Move
 2. Snakes
 3. Last Man Standing
 4. Signs
 5. What You’re Made Of
 6. Bitter End
 7. Stronger Together
 8. Into The Light
 9. Bring Me Home
 10. Wisdom
 11. Singing Songs